Proč slzíme a teče nám z nosu, když jíme pálivé jídlo? Odpověď je jednoduchá, avšak málokoho napadne

Rýma a slzy slouží jako obranný mechanismus vůči pikantním jídlům. Tyto nežádoucí účinky jsou nepříjemné, avšak s časem se vytratí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Rýma je ve skutečnosti součástí přirozeného obranného mechanismu. Tento mechanismus reaguje a spouští se při styku se sloučeninami obsaženými v kořeněných jídlech. Samotná konzumace kořeněných jídel má občas nepříjemné a nežádoucí následky. Hořící jazyk a podrážděné hrdlo je pochopitelné, avšak silná rýma je malou záhadou, na kterou má věda samozřejmě odpověď.

Důvody podráždění nosu při konzumaci kořeněných jídel

Štiplavou chuť pikantního pokrmu způsobuje sloučenina zvaná kapsaicin. Je obsažena v silných paprikách, jako je chilli. Štiplavost způsobuje i např. sloučenina allylisothiokyanát, která je přítomna v jiných rostlinách, jako je hořčice či např. ředkev. Tyto rostliny se používají jako druh biologické zbraně, která má zabránit predátorům. Dráždí téměř jakoukoli měkkou tkáň, se kterou přijdou do styku. Proto onen pocit pálení na jazyku.

Sliznice a její funkce

Podráždění se taktéž rozšiřuje na sliznice, což spouští rýmu a tvorbu slz jako součást obranného mechanismu. Nosní sliznice produkuje hlen, aby udržela dýchací systém mimo alergeny a jiné nežádoucí látky. Když si dáte nějaké kořeněné jídlo a teče Vám z nosu, sliznice ve skutečnosti odstraňuje dráždivé sloučeniny nosními průchody. Nemohou tedy způsobit vážnější problém.

iZdroj fotografie: Unsplash

Efekt tohoto dráždění je pouze dočasný. Přestože kapsaicin a allylisothiokyanát rozšiřují nosní dutinu, aby byl tělu zaručen nadměrný přísun vzduchu, receptory ve Vašem nose doručí signál do mozku, a nos se tak brzy vrátí do původního stavu. Následný a relativně zdravý stav pro většinu lidí bývá „stále plný nos“. Imunita těla bývá každou novou generací slabší, a alergie je tedy velice běžnou záležitostí. Rýma je tedy něco jako nežádoucí součást našeho života, které se dá přizpůsobit stejně jako slzám.

Zařadili byste pikantní jídlo do svého oblíbeného jídelníčku?

Zdroj: Science

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články