Poté, co vypijete kávu, nevyhazujte kávovou sedlinu. Vyrobte si z ní raději užitečný podpalovač ohně za pár korun.
Jestli táboříte v místě, kde je povoleno rozdělat oheň, a potřebujete s jeho založením trochu pomoci, máte několik možností. Poněkud drsnou metodou je benzín, můžete použít i tuk nebo další věci, které se povalují okolo. Zapalování ohně umí být dosti zrádné, navíc ne každá metoda je spolehlivá. Benzín je navíc nebezpečný, takže se pojďme soustředit na vynalézavost. Tento návod zahrnuje plato od vajec, kávovou sedlinu, kávový filtr, zápalky a vosk.
Krok první – sběr materiálu
Kávová sedlina je původně mokrá, pro zapálení je potřeba ji usušit. Jednoduše ji dejte na kus novin a nechte někde odstát. Jen ji nenechte ve vlhkém prostředí, snadno chytí plíseň a bude k ničemu. Jakmile jí budete mít dost, rozprostřete ji na pečící papír a nechte pořádně upéct na slunci nebo klidně v troubě na 250 stupňů. Použijete-li troubu, občas otvírejte dvířka, aby se vlhkost dostala ven. Na slunci nesušte během vlhkého dne.
Krok druhý – sedlinu do plata od vajec
Jakmile bude sedlina opravdu vysušená, udělejte si kornout z novin a nasypte ji do plata od vajec.
Krok třetí – přidejte zápalky a kávové filtry
Pro rozdělání ohně potřebujete savý povrch, což je právě ta situace, kdy se bude hodit kávový filtr. Roztrhejte ho na malé kousky, zmačkejte a dejte do důlku na vejce. Přidejte také zápalky jako další zápalnou pojistku, jednoduše do každého důlku plného sedliny jednu zapíchněte.
Krok čtvrtý – roztavení a nalití vosku
Když tavíte vosk, buďte velmi, velmi opatrní, abyste ho nepřehřáli. Taky to pokud možno nedělejte uvnitř, roztavený parafin umí nadělat pěknou paseku. Stačí uvést, že při dostatečné teplotě je plynný parafin velmi hořlavý a plameny pak mohou vyšlehnout všemi směry. Pokud se vám něco takového přihodí, budete mít co dělat s útěkem a na nic dalšího už nezbyde čas ani energie. Takže s voskem opatrně, žádný kouř ani var, jen uvedení do tekutého stavu.
Jakmile toho dosáhnete, nalijte ho do vaječného plata co nejrovnoměrněji. Soustřeďte se jen na jeden důlek v jeden moment. Navíc se připravte, že sedlina nasaje mnohem víc vosku, než byste čekali. To je ovšem dobře, protože to znamená, že tento podpalovač bude opravdu kvalitní a vydatný. Až ho pak budete používat někde v přírodě, budete za spoustu vosku rádi.
Krok pátý – nechte vychladnout, vyloupněte, zapalte
Celé plato nechte hodně dlouho vychladnout. Pokud se vám nějaká sedlina uvolnila, rozehřejte další vosk a zalijte ji, ať drží hezky na místě. Když budete potřebovat rozdělat oheň, vyloupněte jeden kousek a použijte dle libosti. Postupně možná přijdete na další vylepšující přísady nebo vychytávky. Hlavní je dosáhnout směsi, která se bude snadno zapalovat.
Máte nějakou vlastní vychytávku na rozdělání ohně?