Vysoce kontroverzní téma, které nedá spát řadě obyvatel. Japonsko se po 10 letech od havárie rozhodlo vypustit radioaktivní vodu z jaderné elektrárny přímo do oceánu

Japonská vláda vypustí do Pacifiku radioaktivní vodu z elektrárny ve Fukušimě, což oznámil ministerský předseda.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Jaderná elektrárna ve Fukušimě byla v roce 2011 relativně moderní soustavou budov připravenou na konkrétní scénáře. Reaktory měly ochranu před vlnami tsunami vysokou pět metrů a jádra byla deaktivována, jakmile nastala jakákoli porucha. Nicméně zemětřesení o intenzitě 8,9 Richterovy škály bylo pro integritu této soustavy přílišnou ranou. Otřesy způsobily tsunami vysokou přes 14 metrů, která zasáhla Daiichi, kde se elektrárna nachází.

Elektrárna připravená téměř na všechno

Ve dnech po zásahu tsunami nastaly tři exploze, které uvolnily do atmosféry radioaktivní plyny a další kontaminované materiály. Za těchto okolností, hned po izolaci oblasti, byly do reaktoru nasáty stovky tun vody, která se dostala do kontaktu s několika radioaktivními prvky. Většina z nich se dá opravit a nemusí se vyhazovat, až na tritium, kterému bude trvat asi 30 let, než bude tento materiál bez současných stupňů radiace.

Nyní oznámil Yoshihide Suga, ministerský předseda Japonska, že kontaminovaná voda bude postupně vypuštěna do Pacifiku. Toto rozhodnutí samozřejmě vyvolává četné kontroverze a průzkumy veřejného mínění předvídají z 51 %, že půjde o chybu. Rybáři a další obyvatelé regionu prohlašují, že zdroje jejich příjmů budou hluboce postižené, pokud nebude zrovna silná poptávka po kontaminovaných rybách.

Z Fukušimy dál do celého světa

Od doby havárie jaderné elektrárny uvalily okolní země jako Čína a Jižní Korea na Japonsko přísné ekonomické restrikce. Údajným důvodem je škoda na oblastním rybářském průmyslu. Nové rozhodnutí v tomto smyslu půjde v diplomatickém dosahu mezi zeměmi ještě dále. Ministerský předseda prohlásil, že skladovací kapacita na vodu nebude stačit do roku 2022, tudíž už uběhlo dost času a je načase jednat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V souvislosti s vládní a technickou bezpečností Japonska bude voda zředěna na 2,5 % hodnotového limitu použitelného pro vylévání tohoto typu komodity do životního prostředí. Kromě toho by vybíjení kontaminované vody v oceánu mělo probíhat příštích 30 let, ještě před možnou rekonstrukcí samotné elektrárny. Stojí za to si pamatovat, že navzdory kontroverzím a traumatu Černobylu, je jaderná energie jednou z nejčistších a nejvýnosnějších forem dnešní produkce energie.

Zdroj: Socientifica

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Zobrazit další články