Snídaně je pokládána za nejdůležitější jídlo dne. Proto se nelze divit, že odborníci i lékaři v tomto případě doporučují ovesné kaše.
Toto platí hlavně v případě ovesné kaše, kterou si mnoho lidí právě pro její pozitiva velmi oblíbilo. Je však třeba mít na paměti jednu zásadní věc. Abyste mohli z ovesné kaše těžit veškeré benefity, je potřeba opravdu kvalitní oves. Tedy šetrný k životnímu prostředí, bez kontaminace a jakýchkoli cizích těles. Pro lepší chuť můžete přidat například směs čerstvého ovoce, ořechy, skořici nebo nízkotučný jogurt.
Vaše kůže bude mnohem zdravější a krásnější
Ovesné vločky jsou ideální potravina pro léčbu zánětlivých stavů, jako jsou ekzémy nebo podráždění. Zdraví a svěžest pokožky podporují obecně. Tyto jedinečné vlastnosti vloček jsou způsobeny širokou škálou obsažených vitamínů a stopových prvků. Zinek pomáhá čistit pokožku a odstraňuje z ní toxiny a další škodlivé sloučeniny. Kromě toho účinně redukuje póry a má omlazující účinky. Železo je jedním z nejdůležitějších prvků.
V kožních buňkách především saturuje jejich vlhkost. Mangan odstraňuje otoky a záněty, urychluje také hojení kůže po zraněních nebo modřinách. Stejně působí na popáleniny a četná mikropoškození. Hořčík vám zase normalizuje krevní oběh a zajišťuje obnovu kožních buněk.
Přídavek bílkovin pro svalstvo
Jedna porce ovesných vloček představuje 15 % doporučené denní dávky bílkovin. Nezapomínejte také na vitamín E a antioxidanty. Urychlují totiž regeneraci svalových vláken.
Vysoká hladina antioxidantů
Ovesné vločky jsou mimořádně bohaté na antioxidanty. Jedním z nich je například avenanthramid, který pomáhá během zánětů a vyrovnává krevní tlak. Obsahuje betaglukan, který spolehlivě redukuje hladinu cukru v krvi.
Dostatek energie na celý den
Vločky obsahují hodně sacharidů a dodávají tělu potřebnou energii. Doporučuje se jíst mírně suchý oves, protože energetický příkon bude trvat delší dobu. Nebudete mít tedy potřebu dalšího jídla.
Redukce váhy
Denní konzumace vloček pomáhá k lepšímu metabolismu a urychluje tak hubnutí. Jejich dlouhodobé zařazení coby snídaně dovoluje vyhnout se nadměrnému příjmu kalorií.
Cholesterol půjde dolů
Oves obsahuje vlákninu zvanou betaglukan, která pomáhá redukovat hladinu cholesterolu v organismu. Díky kyselině linolové a rozpustné vláknině pomáhají vločky snižovat hladinu triglyceridů a špatného cholesterolu v krevním řečišti. Tyto živiny tak „čistí“ zbytky tuku ze stěn tepen a chrání tělo před mnoha závažnými chorobami. Například před aterosklerózou, mozkovou mrtvicí a „evergreenem“ v podobě srdečního infarktu.
Snížení rizika srdečních chorob
Ovesné vločky jsou výborným zdrojem zdravých tuků a podporují buňky srdce a oběhového systému. Díky přítomným antioxidantům tak klesá riziko poškození cévních stěn v důsledku působení volných radikálů.
Mnohem lepší zažívání
Odborníci doporučují denní konzumaci vlákniny v objemu 25–35 gramů. Je to totiž perfektní postup pro správné zažívání. Ovesné vločky jsou v takovém případě ideální, nemluvě o tom, že vláknina pomáhá udržovat střevní mikroflóru ve správné funkčnosti.
Na jaký způsob máte ovesné vločky nejraději?