Prošlé potraviny nevyhazujte. Tyto můžete zcela bezpečně jíst i několik dní po datu spotřeby

Je mnoho potravin, které se dají konzumovat i přes vypršení data spotřeby. Přečtěte si, které to jsou, a předejděte tak zbytečnému plýtvání.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Organizace spotřebitelů ve Španělsku uvedla, jaké potraviny se dají bezpečně jíst po datu spotřeby. Odborníci hlavně připomněli, že je potřeba rozlišovat mezi minimální trvanlivostí konkrétního výrobku a datem spotřeby. První z nich ukazuje, že daná věc ztratila svoje organoleptické vlastnosti, konzumace je ovšem stále zcela bezpečná. Produkty jako například syrové maso, kuře nebo ryby patří do zcela jiné skupiny určené k rychlé spotřebě.

Co se dá bezpečně jíst i po lhůtě

Zatímco u syrového masa či například ryb je doba spotřeby jasně uvedena a je také třeba ji přísně dodržovat, můžete následující potraviny bezpečně sníst i po uplynutí doby použitelnosti. Jedná se například o jogurty, toastový chléb, sušené ovoce, sušenou klobásu, sušený sýr, konzervovaná rajčata, těstoviny, hranolky, rýži, luštěniny, studené nápoje, sladkosti a sušenky. Stejně tak alkohol, džemy nebo instantní polévky.

Pokud začnou chleby nebo jiné pečivo vysychat, doporučují spotřebitelské organizace jejich použití na pudinky, francouzské toasty, tiramisu, strouhanku, normální toasty nebo krutony do polévky. Odborníci také doporučují uzeniny před datem spotřeby zmrazit. Můžete to udělat i se sýry, jejich struktura se ovšem tímto procesem změní a budou výrazně sušší. To samé platí pro ovoce a zeleninu a výrazně to ovlivní hlavně brambory.

Poškození čerstvého ovoce a zeleniny

Pokud čerstvá zelenina nebo ovoce začnou plesnivět, nedoporučuje se je jíst ani po odstranění postižené oblasti. Bylo by totiž nutné odstranit opravdu celou zasaženou část. Takový krok je však vždy riskantní, protože plísně pronikají do nitra plodu a tam uvolňují toxické látky. Ostatně skutečnost, že se plíseň projeví na povrchu potraviny, ukazuje na to, že už „zabrala“ většinu vnitřku. Je to totiž její způsob přechodu na další „potravu“.

iZdroj fotografie: Pxhere

Co se týče čerstvého masa či ryb, je ideální takové maso zmrazit nebo rovnou uvařit. Pokud jsou tyto potraviny dlouhodobě tepelně upraveny, je možné je jíst i o nějaký den později, protože teplo je zbavilo patogenů. Doba spotřeby je údaj hlavně pro obchodníky, protože po jejím uplynutí musí dané zboží stáhnout z regálů. Proto také dávají výrobky s kratší lhůtou dopředu, takže si je zákazníci spíše vyberou. Cokoli, co podléhá zkáze, ji na sobě zřetelně projeví.

Kazí se vám doma potraviny, nebo stíháte všechno zkonzumovat?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Zobrazit další články