Vědci úspěšně obnovili rozsáhlý ekosystém mořské trávy. Jde o zlomový moment s obrovským dopadem na globální oteplování

Unikátní projekt obnovy vodního ekosystému byl úspěšný – místo pustiny dnes tvoří vysázená mořská tráva bujné porosty.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pole mořské trávy u východního pobřeží Virginie se změnily z pustiny na rozsáhlé louky během 20 let a to díky největšímu světovému obnovovacímu projektu. V jeho rámci měli vědci možnost pozorovat kompletní ekosystém od jeho zrodu až do plného rozkvětu. Vědci spolu s mnoha dobrovolníky rozšířili na ploše větší než 200 hektarů víc jak 70 milionů semínek mořské trávy, konkrétně jednoděložného rodu vocha.

Masivní obnova mořského porostu

Dlouhodobé sledování obnoveného mořského porostu odhalilo obdivuhodně odolný ekosystém pohlcující uhlík a dusík, který by se jinak podílel na globálním znečištění a oteplování. Tento úspěch poskytuje obecný záblesk naděje pro klima a pro další ekosystémy. Původní projekt zahrnoval „jen“ 200 hektarů, aktuálně se ovšem rozrostl na více jak 3 612 hektarů a další stále pokrývá. Pro srovnání, největší takový projekt se předtím odehrál v Austrálii.

iZdroj fotografie: Unsplash

Ten měl ovšem obnovit pouhých 10 hektarů mořských trav. Výsledek je podle vědců naprosto zlomovým momentem a příkladem, jak mohou být klimatické změny zmírněny naprosto přírodními řešeními. Tým ve Virginii začal s čistou plochou, protože mořská tráva v tamních pobřežních lagunách byla vyhlazena chorobami a hurikánem už během 30. let. Voda byla ovšem pořád natolik čistá, aby jí prošel dostatek slunečního světla, které rostliny potřebují.

Postupná obnova krok za krokem

Během prvních 10 let obnovy viděli vědci, jak se ekosystém rapidně rozrůstá a ukazuje snad každý myslitelný znak zdravého přírodního systému – pokrytí mořskou travou, kvalitu vody, ukládání uhlíku a dusíku, populaci mořských ryb a dalších živočichů. Během dalších 20 let pohlcovaly obnovené porosty tolik uhlíku a dusíku jako zcela přirozeně rostoucí trávy ve stejné lokaci, kdyby je nikdy nic nenarušilo.

iZdroj fotografie: Unsplash

V současné době tyto porosty pohlcují každoročně asi 3 000 tun uhlíku a více než 600 tun dusíku. Mořská tráva snese zásah. Když náhlá tepelná vlna smete část jejího porostu, zabere jí obnova na původní hustotu pouhé 3 roky. Vědce obecně překvapilo, jak je tento porost odolný, ovšem celý projekt je více než jen případová studie obnovy. Je to jasný návod na způsob, jak obnovit a udržet mořské ekosystémy kdekoli na světě.

Zdroj: Science News

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články