Jednoduchým trikem naředíte prostředek na mytí nádobí tak, aby neztratil svou hustotu. Zároveň tak dozajista ušetříte, protože potřebné přísady máte ve své kuchyni.
Někdo si doma ředí saponát vodou. Nevyhnutelně jsou však touto metodou ovlivněny klíčové vlastnosti produktu, takže je ho ve výsledku potřeba víc a rozdíl se tak většinou stírá. Existuje však jedna domácí přísada, kterou je možné docílit perfektního výsledku se současným vylepšením kvality produktu. Dostanete navíc prostředek, který bude hustší, nikoli řidší, a také bude méně škodlivý pro organismus. Přísada, kterou k tomu potřebujete, je většinou v každé kuchyni nebo obchodě.
Jak vylepšit koupený saponát
Tím téměř magickým práškem je obyčejná jedlá soda. V domácnosti obecně nachází četné využití, v tomto případě je ale zádrhel v přesném postupu ředění. Kýženým efektem je totiž hustota prostředku, citelné ušetření financí a také nižší koncentrace nežádoucích látek. K vytvoření nového saponátu budete potřebovat láhev saponátu (nalijte přesně polovinu), jedlou sodu, vařící vodu a nádobu na míchání potřebných přísad.
Do připravené nádoby nalijte vařící vodu, a to v objemu odpovídajícím polovině láhve zvoleného saponátu. Pak přidejte 3–4 lžíce jedlé sody a vše dobře promíchejte. Tento roztok nalijte do láhve se saponátem, pevně ji uzavřete a důkladně protřepejte. Po otevření si nejspíš ihned všimnete, jak je najednou tekutina hustá. Jakmile dosáhnete homogenní konzistence přípravku, můžete ho ihned vyzkoušet v praxi. Kromě lepšího čisticího účinku použijete tekutiny zřejmě mnohem méně.
Čistě domácí výroba saponátu
Můžete jít ještě o krok dál a připravit si vlastní saponát tzv. from scratch, tedy od základů. Připravte si 50 gramů přírodního mýdla bez parfemace, klidně jádrové či olivové. Dále 500 ml horké vody a lžičku sody na praní. Mýdlo jemně nastrouhejte a pomalu přisypávejte do horké vody. Průběžným mícháním ho nechte postupně rozpustit. Jakmile zmizí všechny pevné části, pokračujte v míchání a přidávejte prací sodu.
Při správném postupu získá směs všech tří složek konzistenci gelu. Důležité je dodržet hlavně objem surovin, teplotu a dávkování, jinak se mýdlo v roztoku srazí. Jakmile je směs hotová, nechte ji vychladnout a pak naplňte dávkovací lahvičku. Pro lepší pěnivost lze přidat trochu kokoglukosidu nebo přilít malé množství roztoku z mydlice lékařské. Několik kapek esenciálního oleje zase dodá příjemnou a trvající vůni.
Máte vlastní recept na domácí čištění? Podělíte se o něj?