Při slavení se šumivým vínem je na místě opatrnost, protože sekt pijeme rychleji než jiné nápoje se stejným obsahem alkoholu.
Znáte to nejspíš dobře. Přijdete někam na akci a řeknete si, že si dáte „něco lehčího“ než panáka whisky. Popíjíte, v klidu se bavíte a ani nevíte, kdy jste dopili láhev něčeho šumivého a začali novou. Nic vám není a pořád se dobře bavíce. Jenže pak přijde zlom a jako by vás někdo praštil kladivem. Šumivá vína a obdobné nápoje umí být totiž velmi zrádné.
Pokud ano, poděkujte bublinkám
Jak je to ale doopravdy? Jinými slovy – je na pití sektu potřeba nějaká zvláštní umírněnost? I když klasická sklenka sektu neobsahuje více alkoholu než víno, existují důkazy, že ovlivní člověka více než nesycený protějšek. Jenže na vině není jen samotný sekt. Jde o to, že alkoholický nápoj má bublinky. I tak ale porota není zajedno v tom, zda bublinkové nápoje způsobují, že se člověk opije rychleji než pijáci toho, co nemá bublinky.
Během studie z roku 2007 se vědci setkali s 21ti účastníky během tří nezávislých události a pokaždé jim podali jiný nápoj. Nejdříve sklenku vodky bez ničeho. Pak vodku s vodou a nakonec vodku se stejným množstvím sycené vody. Ve všech případech byli účastníci přes noc nalačno. Na vypití nápoje měli pět minut a následně měřili vědci po dobu 4 hodin jejich obsah alkoholu v krvi pomocí klasického dechového testeru.
Výklad výsledků není jednoznačný
Výsledky zdánlivě potvrdily, že sycený alkohol opije člověka opravdu rychleji. Například sycená vodka vystřelila koncentraci alkoholu rychleji než ostatní druhy. I jiné studie potvrdily, že slabší nápoje zvyšují rychleji koncentraci alkoholu v krvi. Vypadá to, že silnější nápoje se vstřebávají pomaleji. Tyto fenomény ovšem zkoumá minimum studií. Jedna z nich odhalila, že při pití šumivého vína vstřebá tělo více alkoholu, ovšem vzhledem k rozsahu vzorku může jít o náhodu.
Řekněme, že šumivá vína pijeme rychleji. Jak to funguje? Pointa je v tom, jak rychle se alkohol pohybuje trávicím systémem. Zatímco žaludek nějaký alkohol přijme, mnohem efektivnější v přenosu do krve jsou střeva. Takže čím víc se nápoj drží v žaludku, tím méně se opijeme. Proto se hodí něco pojíst jak k pití, tak už před ním, což proces trávení zpomalí. Člověk se ve výsledku tolik neopije a vstřebávání alkoholu rozloží do delšího časového horizontu.