Objímejte ostatní tím nejlepším možným způsobem. Psycholožka prozradila, jak vyjádřit přesně to, co cítíte

Objetí je jedním z prvních způsobů komunikace, který se v životě naučíme. Jenže jak rosteme, přibývá i komplexnost tohoto úkonu a kolikrát váháme, jak to vlastně provést.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vedete ruku pod ramenem, nebo přes rameno? Objímáte druhou osobu jen jednou rukou, nebo oběma? A když jste vyšší, natahujete ruce jen kolem krku? Má to být celé krátké, nebo delší? Jemné, nebo pevné? Jak se vlastně mohou lišit objetí mezi novými známými, dlouhodobými přáteli a třeba milenci? Je až k nevíře, kolik odstínů a variant se dá najít v tak jednoduchém pohybu. Zákoutí problematiky rozebere psycholožka Anna Düren z londýnské univerzity.

Gymnastika rukou a noční můra introvertů

Objetí se může stát logistickým problémem, hlavně když ho někdo provádí úplně jinak, než zrovna očekáváte. Pro introvertní lidi jde navíc o společenský akt, kterému se obvykle chtějí za každou cenu vyhnout. Naštěstí je tu ale věda, aby podala pomocnou ruku. Ve studii sestávající ze dvou částí se vědci zabývali vstupem a výstupem objímání, aby našli návod na jeho perfektní provedení. Výsledky ukázaly jasnou dominanci tzv. křížového objetí.

iZdroj fotografie: Pxhere

Tedy metody, kdy na jedné straně jdete pod rukou protějšku, na druhé nad ní. Tento postup v kombinaci s trváním asi 5–10 vteřin se ukázal obecně jako nejpříjemnější pro obě strany. Badatelé stojící za tímto výzkumem použili na cestě za svými závěry dva rozdílné přístupy. První studie zahrnovala 45 studentek, které měly zavázané oči, a pak je objala jedna z vědkyň. Toto objetí trvalo 1,5–10 vteřin a měnilo křížové provedení a objetí jen krku.

Dvojí provedení experimentu

Krátká objetí byla až nepříjemná, zatímco doba 5–10 vteřin se ukázala jako nejlepší. Nevypadalo to přitom, že by samotný způsob provedení objetí měl na výsledný dojem nějaký zvláštní vliv. Laboratorní podmínky nejsou zrovna nejlepší prostředí pro správné procítění této formy interakce. Podle vědců navíc nejspíš hrálo roli také to, že bylo provedeno více objetí během krátkého časového úseku. Účastnice si tak značně užily celkový průběh složený z mnoha objetí.

iZdroj fotografie: Pxhere

Každá kandidátka absolvovala dohromady šest objetí, takže i delší interakce byly méně rozpačité, než by tomu bylo v reálné situaci někde venku. Ve druhé části pokusu se tak tým vydal přímo do ulic, respektive do prostoru univerzitního kampusu. Zde požádal postupně 100 párů studentů, kteří už se navzájem znali, aby objali toho druhého. Nedoporučovali přitom ani způsob, ani dobu trvání, načež natočili styl, blízkost, výšku a pohlaví.

Výsledky z terénního průzkumu

Křížové objetí převládlo u jasné většiny účastníků studie (66 % z nich), ale nejpopulárnější bylo mezi muži (v 82 % případů). V otázce osobní blízkosti se neobjevila žádná preference. Za zmínku stojí, že většina účastníků studie měla stejnou výšku, což hraje do karet právě křížovému objetí. Kontakt kolem pasu a krku je při tomto rozdílu značně nepohodlný. Je také možné, že jde o formu vyhrazenou pro intimnější páry.

iZdroj fotografie: Pxhere

„Když jsme během průzkumu mluvili s lidmi, často uváděli, že objetí kolem pasu a krku je přece jen trochu intimnější,“ uvádí Anna. Existují ještě stránky, které nebyly konkrétně prozkoumány, jako třeba pocity při objetích delších než 10 vteřin. Stejně tak není jasná přijatelná míra stisku, což je například u potřesení rukou docela známé. Až tedy budete někoho příště objímat, tak křížem a pod 10 vteřin.

Který styl objímání preferujete vy?

Zdroj: IFLScience

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Ladislav Podešva
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články