Není pochyb o tom, že se po jedné sklenici vína cítíte mnohem lépe než před ní. Avšak pokud kvůli troše alkoholu nechcete riskovat své zdraví, měli byste přehodnotit, jestli si ji dáte.
V České republice, stejně jako v řadě jiných zemí, stoupla s probíhající celosvětovou pandemií koronaviru celková spotřeba alkoholu. Lidé vyměnili hospody a restaurace za pohodlí svých domovů, kde si každý večer otevřou lahev piva, nalijí sklenici vína či jakéhokoliv jiného druhu alkoholu. Jeho pravidelná konzumace, jakkoliv je střídmá, ale není zdravá v žádném případě, což potvrzuje i koučka zdravého životního stylu Coral Dabarera Edelson, MS, RD. To, co se během ní děje s vaším tělem, vás možná přesvědčí, abyste si příště nalili vodu.
Pravidelná konzumace alkoholu uškodí vaší postavě
V případě, že se snažíte zhubnout, nebo své tělo trápíte dlouhé hodiny v posilovně, může i pouhá jedna sklenička alkoholu denně vaše plány překazit. V roce 2014 byla provedená studie, která se zaměřovala na to, jak konzumace alkoholu ovlivňuje výsledky dlouhodobého tréninku. Všech osm sledovaných mužů vykazovalo snížený růst svalové hmoty poté, co začali pravidelně konzumovat alkohol. Ten totiž negativně ovlivňuje rychlost svalové obnovy.
Podobně negativní vliv má pravidelná konzumace alkoholu i na vaši snahu zhubnout. Dle Coral Dabarery Edelson vede (přílišná) konzumace alkoholu ke zvýšené inhibici a nadměrnému příjmu kalorií. Lidské tělo pak alkohol využívá jako primární zdroj energie a zbylé živiny (sacharidy a tuky) ukládá ve formě tukových zásob.
Dalším negativním následkem pití alkoholu je nekvalitní spánek. Každodenní konzumace alkoholu totiž zvyšuje vaši tepovou frekvenci a znemožňuje tělu se plně uvolnit. To vše vede k přerušovanému a nekvalitnímu spánku, který je často doprovázen chrápáním či potížemi s dýcháním. Dýchací obtíže vznikají v důsledku uvolněných svalů hrdla a tím částečně uzavřených dýchacích cest.
Nemoci u vás dostanou zelenou
Mezi vážnější zdravotní obtíže, které vznikají při pravidelné konzumaci alkoholu, patří: zvýšené riziko mrtvice a infarktu, snížená obranyschopnost, narušení střevní mikroflóry, zažívací obtíže a alkoholové onemocnění jater. Poslední zmíněné onemocnění se při nadměrném pití alkoholu vyvine až u 15 % lidí. Jeho záludnost spočívá v tom, že v raných fázích se nijak zvláštně neprojevuje a řadě lidí je tak diagnostikováno poměrně pozdě.
Každodenní pití alkoholu také trvale poškozuje sliznici trávicího traktu a žaludek, čímž narušuje i zdravou střevní mikroflóru. Vy můžete bezprostředně poté pociťovat nevolnost či zažívací obtíže. S poškozením střevní mikroflóry souvisí i snížená obranyschopnost vašeho organismu. Nadměrná konzumace alkoholu rovněž zvyšuje riziko mrtvice a srdečního infarktu, a to tím, že zvyšuje množství tuku, které se hromadí v tepnách kolem srdce.
Začali jste během pandemie konzumovat alkohol častěji než předtím?