Co se děje s vaším tělem, když spolknete žvýkačku aneb Opravdu jí trávíme několik let?

Když jsme byli děti, rodiče nás před polykáním žvýkaček nejspíš varovali. Že nám zůstanou v žaludku a podobně.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Žvýkačku používáme jednou za čas nejspíš všichni, obvykle pro osvěžení dechu, například po cigaretě. Její účinnosti při tomto problému se lze zabývat jindy. Aktuálně jde o to, co se se žvýkací gumou stane, kdy se polknutím dostane hlouběji do zažívacího traktu. A je také potřeba konečně rozptýlit ty přetrvávající strachy, které pocházejí z našeho dětství. Ačkoli je žvýkačka v zásadě neškodná, několik věcí se přece jen stát může.

Nejen žaludek a střeva

Žvýkačku zpracuje žaludek a střeva s asistencí jater, ostatně tak je tomu u každé potraviny, kterou pozřeme. Játra odeberou barvivo, stabilizátory a další konzervanty, aby v těle nenastala alergická reakce nebo otrava. Náš žaludek obsahuje kyselinu chlorovodíkovou, která žvýkačku rozštěpí na cukr, změkčovadla a příchutě. K nim patří například peprmint, který se nachází ve většině druhů této oblíbené pochutiny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Když je žvýkačka zbavena všech těchto složek, naše střeva udělají fantastickou práci a během následujících 24 hodin ji kompletně dostanou z našeho organismu. Nicméně se mohou vyskytnout další projevy, při kterých je dobré zkontaktovat doktora. Patří mezi ně teplota, zvýšený krevní tlak, vyrážka a nakonec zvracení, mdloby nebo průjem. Všechny tyto příznaky mohou být alergickou reakcí na některou ze složek žvýkačky.

Potenciálně rizikové složky

Vyrážku nebo alergii může mít na svědomí latex. Stejné reakce může vyvolat potravinové barvivo, zahušťovadlo (kód E414), hydrogenuhličitan sodný – neboli jedlá soda a mannitol. To je alkoholický cukr, který se používá jako sladidlo, zvlhčovadlo i zahušťovadlo. Může také mírně projímat. Je třeba si uvědomit, že žvýkačky vznikají spojením látek, které by se jinak dost možná nikdy nepotkaly, tudíž mohou náš organismus silně podráždit.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pravdou navíc je, že moderní potravinářský průmysl se neobejde bez mnoha silně chemických nástrojů. A žvýkačky jsou jejich koncentrovanou formou. Pokud si jich tedy dopřáváte hodně, všechny tyto látky se ve vašem těle mohou v různé míře ukládat. A přestože zrovna teď nic špatného necítíte, můžete si zadělávat na problémy. Jako vždycky platí, že všeho moc škodí, a pokud se žvýkačky stávají pevnou součástí vašeho jídelníčku, možná zbystřete.

Zdroj: BrightSide

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Zobrazit další články