Mikroskopický senzor vpíchnutý pomocí injekce umí číst naše myšlenky. Dostaneme jednou čip do mozku?

Představte si například ovládání počítače jen pomocí myšlenek. Tato vize by se mohla v budoucnu uskutečnit.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Badatelé z projektu NeuroSWARM3 představili nový druh injekčně aplikovatelného biosensoru. Ten by mohl být v budoucnu schopen interpretovat naše myšlenky. Mohli bychom tak například komunikovat s počítačem jen pomocí našeho vědomí. Jde o nanosensor se zlatým krytem, který je velký jako virové částice. Proto se může volně pohybovat krevním řečištěm a dostat se i do mozkových cév.

Miniaturní anténa pro mozek

Jakmile by se tento aparát dostal do mozku, mohl by v něm fungovat jako vysílač. Překládal by zkrátka aktivitu neuronů do podoby optických signálů, které by bezdrátově přijalo vnější zařízení. Tím by mohlo být v zásadě cokoli od telefonu po počítač, stačilo by příslušné vybavení na příjem. Badatelé také věří, že jim tato pomůcka pomůže lépe porozumět záhadám lidského vnímání a kognitivních funkcí a obecně posune naši znalost mozku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Celé to zní jako science fiction. Tedy myšlenka psaní zpráv myšlenkou, kontrola dalších zařízení či monitoring neurologických postižení bez zásahů do těla. NeuroSWARM3 je ovšem schopen převádět signály provázející myšlenky na měřitelné vysílání. Ostatně komunikace neuronů mezi sebou není nic jiného než předávání elektrických výbojů pomocí speciálních receptorů. K tomu dochází při jakékoli myšlence a při každém pohybu.

Varianta RFID čipů

Technologie implantátu je podobná RFID čipům, které už někteří lidé používají. Lze s nimi například platit za zboží nebo odemykat počítač. Tento čip je sám o sobě pasivní, ovšem jiná zařízení ho mohou přečíst podobně jako třeba čárový kód nebo QR kód. V případě NeuroSWARMu je takovým čárovým kódem samotný přenos mezi neurony v hlavě. Jen není statický a čteme ho bezdrátově, jsme ovšem schopni ho přeložit a informaci přenést.

iZdroj fotografie: Pixabay

Úžasným pokrokem této technologie je její totální miniaturizace. Navzdory velikosti obsahuje každý nanosenzor vysílač, převodník signálu a schopnost napájení. Jde navíc o technologii mnohem méně invazivní než například avizovaný Neuralink Elona Muska. NeuroSWARM3 nepotřebuje jakoukoli složitější operaci a nejde o pevně umístěné zařízení. Jeho vpravení do krevního řečiště je otázkou jediné injekce, jde tak o úvodní krok zcela nové technologické éry.

Zdroj: ScienceFocus

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články