Být menší má své výhody. Malým tvorům utíká čas pomaleji, ukazují výsledky studie

Vnímání času je relativní. Například moucha má 20krát rychlejší reakce než člověk. To je nejspíš důvod, proč její chytání působí lidem takové problémy.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vnímání času se obecně odvíjí od toho, jak rychle dokáže konkrétní mozek zpracovat informace z okolí. Vědci tuto rychlost zkusili změřit pomocí pulsů světla. Ty byly promítány zvířatům, přičemž začínaly pomalu a postupně zrychlovaly. Nakonec frekvence záblesků vzrostla natolik, že vypadaly jako kontinuální světlo – aspoň pro člověka. Ovšem elektrody monitorující aktivitu mozku odhalují, kdy tento moment nastává u kterého druhu.

Rychlejší metabolismus a reakce

Tato studie ukázala, že menší zvířata, která mají také rychlejší metabolismus, jsou schopna zachytit i vyšší frekvence světelných pulsů. S přibývající velikostí zvířete a pomalejším metabolismem se zpomaluje i tato schopnost. Stejně jako pro hlavního hrdinu z filmové trilogie Matrix jsou pro tyto tvory okolní události pomalejší. Kupříkladu mloci a ještěrky vnímají čas pomaleji než kočky a psi. I když to vysvětluje schopnost mouchy uhnout plácačce, stále nevíme, proč tomu tak je.

iZdroj fotografie: Pixabay

Z hlediska evoluční biologie dává rychlá reakce perfektní smysl. Zvířata se zkrátka potřebují chránit před útokem predátora, který se pohybuje velmi rychle. Jenže to vypadá, že některé druhy zvířat se v tomto vnímání dovedou pohybovat podle své konkrétní potřeby. Například některé druhy mečounů si před lovem zvýší přítok krve do mozku, a tedy i reakce na okolí. Jakmile jdou po kořisti, jejich vnímání času je radikálně upraveno.

Úprava pomocí hormonů

V jiných případech vědci zjistili, že vnímání času je možné upravit pomocí hormonů, například dopaminu. Ten je produkován přímo neurony v mozku. Tento závěr se dá využít u lidí s některými poruchami, například hyperaktivitou neboli ADHD syndromem. Tito lidé jsou dost možná hyperaktivní právě proto, že díky vychýlené hladině dopaminu vnímají čas pomaleji. Tudíž co je pro ně normální aktivita, je pro okolí hyperaktivita.

iZdroj fotografie: Pixabay

Medikace, která by hladinu dopaminu zvýšila, by je tak mohla dostat na „okolní“ úroveň, protože by zrychlila jejich vnímání času. Nicméně se v tomto ohledu stále jedná o čistě pracovní hypotézu, ke které je třeba provést další podrobná bádání. Ovšem prozkoumání odlišností ve zvířecí říši může i v tomto ohledu ukázat, jak se dá vypořádat s problémy, které sužují lidský druh. A zdaleka to není poprvé, co poznatky o živočišných druzích mohou pomoct i tomu našemu.

Zdroj: ScienceFocus

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Zobrazit další články