Tajné kontroly našich bankovních účtů: Stát si vezme na mušku vybrané Čechy bez jejich vědomí

Češi budou od letošního roku přísně pod kontrolou. Stát se může nově přihlásit do jejich bankovních účtů a prověřit veškeré transakce.

hlavně důchodci i Zdroj fotografie: Moneta Money Bank / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Letošní rok je spojován s řadou změn, bohužel v mnoha případech spíše negativních. Nově se skutečnost týká také procesu vyplácení sociálních dávek a celkové manipulace s penězi prostřednictvím bank. Ty totiž začaly spolupracovat s úřadem práce, který nově může prověřovat naše účty. Účelem je zjistit, zda daná osoba neporušuje zákon.

Úřady nám začnou lustrovat účty 

To se týká například lidí, kteří pobírají sociální dávky, ale přesto mají na svém účtu hodně peněz. Kontrola se poté může nabourat do vašeho účtu také v případě, že vám z ničeho nic přijde velký obnos peněz nebo provádíte podezřelé transakce. Banky v tomto případě budou muset činnost nahlásit příslušnému úřadu, který následně vše důkladně prověří. 

hovor vás připraví o peníze
Navštívili jste v poslední době jednu z nových internetových stránek? Tváří se jako vaše banka, jde však o podvod
iZdroj fotografie: Depositphotos
Banky dovolí úřadům kontrolovat naše účty

Důvodem má přitom být prevence proti praní špinavých peněz a financování teroristických skupin, stejně jako vyhýbání se placení dani. Pokud byste skončili v dluzích a dostali byste se do exekuce, úřady zjistí, kolik peněz máte na svém účtu a případně je zabaví, aby došlo k finančnímu vyrovnání. V případě exekuce nedaňového charakteru pravomoc přebírá exekutor. 

Vždy musí mít vážný důvod

Doposud mohly soukromé účty kontrolovat pouze samotné banky, které čas od času běžně provádí vnitřní audit a prověřují, zda jejich klienti neporušují zákonné předpisy. Spolu s nimi se na transakce mohlo podívat také ministerstvo financí, které je hlavním dozorujícím orgánem v případě praní špinavých peněz nebo hospodářské kriminality. 

klienti České pošty
Obří banka v Česku zkrachovala: Klienti přijdou o své úspory, jedná se o miliony korun
iZdroj fotografie: Pxhere
Češi budou kontrolováni úřady prostřednictvím bankovních účtů

Nově tedy bude mít přístup do vašeho účtu i úřad práce či finanční úřad. Pozor ale, že nejde o běžnou praxi. Požádat o něj mohou totiž pouze v určitých situacích, které mimo jiné stanovuje zákon o správě daní č. 280/2009 Sb. Musí proto mít vždy vážné důvody a splnit určité podmínky, aby do vašeho soukromí mohli tajně nahlédnout. 

Co si o této novince myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články