Máte v peněžence dvacetikorunu? Pokud má obě strany stejné, má hodnotu 500 000 Kč

Pokud najdete v peněžence tuto vzácnou dvacetikorunu, vyděláte si pořádný balík peněz. Sběratelé za ni nabízí až 500 000 Kč.

i Zdroj fotografie: Envato Elements
                   

Češi mohou mít ve své peněžence velmi unikátní mince, za které movití sběratelé nabízí často obrovské peněžní částky. To se týká především dvacetikoruny lišící se od všech ostatních svým rubem a lícem. Obě strany má totiž dle České národní banky naprosto stejné, což ji činí naprostou raritou. Pokud ji u sebe najdete, můžete vydělat pořádný balík peněz. 

Raritní dvacetikoruna za půl milionu 

Jde především o to, že dvacetikorunová mince byla chybně vyražena. Obě strany má proto stejné, takže navíc ani nejde přesně určit rok jejího vzniku. Raritní kousek dnes nicméně vyhledávají movití sběratelé, kteří se věnují numismatice již dlouhé roky. A pokud byste ji našli u sebe v peněžence a poté nabídli na trhu, doslova vám za ni utrhnou ruce. 

vrácení přeplatku
Nemáte v peněžence vzácné mince a bankovky? Pokud mají chybnou ražbu, mají hodnotu desítek tisíc korun
iZdroj fotografie: Depositphotos
Sběratelé nabízí za vzácné mince i miliony korun

Většina z nich se nebojí nabídnout za tuto minci opravdu vysoké částky. Podle webu TN byla raritní dvacetikoruna naposledy dražena s vyvolávající cenou 5 000 eur, tedy zhruba 125 000 Kč. Nakonec se však prodala za podstatně vyšší částku, a to krásných 19 000 eur, což je v přepočtu na české peníze okolo 500 000 Kč. Dnes by to mohlo být ještě víc. 

Zajímavé výdělky nabízí i další mince 

Čeští sběratelé hledají i další unikátní mince. Příkladem je vzácný pětihaléř pocházející z roku 1924, který se poprvé dražil v roce 2010. Tehdy jeho cena vystoupala na 506 000 Kč, přičemž když se dražil naposledy, poslední přihazující nabídl 55 000 eur, což je asi 1 300 000 Kč. Za takovou částkou si již dokážete vybavit domácnost nebo pořídit hezké auto. 

Za zmínku stojí také prodej starého zlatého pětidukátu, který byl podle odborníků vyroben před více než 300 lety. Tato vzácná mince má pocházet z roku 1675 a naposledy ho jeden ze sběratelů pořídil za 260 000 eur, což je v přepočtu asi 6 100 000 Kč (bez aukční přirážky, která činí obvykle 20%, takže ve finále zaplatil 7 300 000 Kč). 

Jaké vzácné mince máte doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články