Češi padají do falešných investičních pastí: Babiš radí do investování, jde však o vychytralý podvod

Pozor před vychytralým podvodem, na který láká falešný Babiš nebo moderátor Dědek. Češi kvůli němu přichází o miliony korun.

i Zdroj fotografie: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Na internetu se čím dál častěji objevuje vychytralý podvod, který zneužívá jména známých českých osobností, včetně Andreje Babiše, herce Martina Hofmanna nebo také moderátora Honzu Dědka. Ti mají v reklamách díky umělé inteligenci hovořit o jedinečné investiční příležitosti a rychlém výdělku peněz, načež lákají uživatele sociálních sítí, aby to vyzkoušeli.

Umělá inteligence a slavná česká jména 

Když se poté přihlásíte nebo kliknete na příslušný odkaz či reklamu, dostanete se na stránku imitující Novinky.cz. Pak už se stačí zdarma registrovat do investiční platformy a brzy vám zavolá tzv. správce celého projektu. Ten během hovoru už jen manipuluje s důvěřivci a snaží se z nich vylákat co nejvíce peněz. Telefonní čísla přitom mají zahraniční předvolbu. 

Jak efektivní mohou být zásahy hackerské skupiny Anonymous, která Rusku vyhlásila kybernetickou válku?

Volající také často požaduje stáhnutí příslušné aplikace a následné uhrazení registračního poplatku. Ten jim na oko začne okamžitě vydělávat peníze, což má být motivací k tomu, aby investovali více a více peněz. Existují dokonce případy, kdy důvěřiví lidé z Ostravska ve věku okolo 40 let přišli o více než půl milionu korun. Peníze bohužel už nikdy neuvidí. 

Podvody nejde zničit 

„Jak poškození uvedli, měli si volat a dopisovat s několika lidmi. Někteří hovořili plynule česky, jiní měli východní přízvuk. Při psané komunikaci dělali pravopisné chyby – zřejmě překladač,“ podotýká policejní mluvčí Eva Michalíková s tím, že na inzeráty lákající na revoluční způsoby investice nejčastěji narazíte na sociálních sítích ve formě reklamy. 

Vyskočila na vás tato reklama? Tváří se nevinně, oškube vás ale o vše. Podívejte se, jak vypadá
iZdroj fotografie: Depositphotos
Pozor na podvodné reklamy na internetu

Narazit na ně můžete dokonce i na YouTube a bohužel nikdo s tím nebude moci nic udělat. Podvodníci si totiž zaplatí reklamu i v zahraničních zemích, kde češtině nikdo nerozumí, takže je nikdo nahlašovat ani blokovat nebude. A přestože to můžeme dělat v tuzemsku, jednu stránku sice zablokujeme, ale druhá se velmi rychle objeví. 

Jak často narážíte na tyto podvody vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články