Máte doma starý telefon? Dají se prodat za desetitisíce, sběratelé koupí klidně i ty nefunkční

Pokud máte doma starý telefon a nevíte, co s ním, rozhodně ho nevyhazujte do koše. Obchody vám za něj dají 500 Kč a sběratelé klidně i 10 000 Kč.

starý telefon i Zdroj fotografie: Masaaki Komori from Tokyo, Japan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Staré opotřebované telefony má dnes doma většina lidí. Ať už jsou funkční či nikoli, nemusíte se jich nutně zbavovat tím, že je vyhodíte do kontejneru na elektřinu. Každý obchod, který podobný sortiment prodává, má povinnost zařízení od vás odkoupit a vrátit vám za něj 500 Kč v rámci ekologické likvidace. Někdy starší kousky mohou mít i podstatně vyšší cenu. 

Starý telefon nikdy nevyhazujte do koše 

Pokud nevíte, co dělat se starým telefonem, zkuste ho udat v jakékoli prodejně s elektronikou. Není přitom nutné, aby to byla ta, kde jste zařízení původně kupovali, přijmout ho musí a v jakémkoli stavu. Důvodem je zejména právo na recyklaci, které je mimo jiné součástí maloobchodní ceny. Některé obchody vám pak za to i zaplatí.

9 důvodů, proč telefon na záchodě nemá co dělat: Bakterie v tom samozřejmě hrají svou roli, ale nejsou tím největším problémem
iZdroj fotografie: Depositphotos
Starý telefon od vás odkoupí každý obchod s elektronikou

Třeba operátor O2 nabízí úplně všem speciální bonus. Pokud donesete starší telefon do jakékoli prodejny k recyklaci, získáte automaticky 500 Kč na nákup nového zařízení. To už je například ze smartfonu o ceně 5 000 Kč krásných 10% dolů. Ekologické řešení v tomto případě přitom zajišťuje společnost REMA Systom. 

Některé kousky prodáte i za desítky tisíc 

Ještě než se rozhodnete telefon vyhodit do koše, pokuste se zjistit, co je to za značku a zda nemá sběratelskou hodnotu. Například Nokia 8800 Sirocco z roku 2007 stojí v průměru 10 000 Kč, přičemž luxusnější varianta 8800 Arte vychází někdy až na krásných 45 000 Kč. Telefony přitom stačí inzerovat třeba na Bazoši a jistě se vám někdo ozve. 

Bývalý telemarketér prozradil, jak se navždy zbavit otravných telefonátů – zapište si přesnou formulaci

Za zmínku rozhodně stojí i starší druhy iPhone. Tato značka je obecně velmi drahá, a pokud byste v šuplíku našli třeba nový iPhone 2G v nerozbaleném obale, můžete si vydělat opravdu velké peníze. Před pár lety se takový kousek vydražil za neuvěřitelných 1 500 000 Kč. Dnes bude tato cena se vší pravděpodobností ještě vyšší. 

Jaké telefony máte doma vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články