Země bude mít druhý měsíc: Na oběžné dráze Země bude 57 dní, my ho ale bohužel neuvidíme

Země bude mít druhý měsíc. Do listopadu bude poletovat kolem naší planety, nadšenci ho však nikdy neuvidí. Brzy nás však navštíví znovu a očekávají se také další tělesa.

druhý měsíc i Zdroj fotografie: NASA / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Měsíc je našim nejbližším vesmírným tělesem. Silně ovlivňuje dění na Zemi a působí na naše životy. Není však výjimkou, že některé planety ve Sluneční soustavě mají dva nebo i více měsíců. Většinou za to může jejich silné gravitační pole, které tato tělesa jednou vtáhlo a už je nikdy nepustilo. Něco podobného se v následujících dnech stane také Zemi, kdy si k sobě přitáhne prolétající asteroid a na necelé dva měsíce tak získá druhý měsíc.

Země bude mít druhý měsíc

Asteroid, ze kterého se pro Zemi stane druhý mini měsíc, by se měl do naši oběžné dráhy dostat 29. září a opustiti by ji měl 25. listopadu. Na necelé dva měsíce tak získáme druhý měsíc. Jedná se o ojedinělý, ovšem ne nijak výjimečný jev, který se v uplynulých třiceti letech stal minimálně dvakrát. Běžní lidé, a v některých případech ani astronomové, si takového úkazu však většinou nevšimnou. Často se jedná o drobné úlomky asteroidů, které není možné lidským okem pozorovat. Mnohdy je nezachytí ani dalekohledy.

Čína to s vesmírem myslí vážně. Staví „umělý Měsíc“ kvůli experimentům s gravitací –⁠ pokus prý inspirovala levitující žába
druhý měsíc
iZdroj fotografie: NASA / Creative Commons / CC BY-SA
Země bude mít několik dní dva měsíce.

Navštíví nás asteroid

Asteroid, který nám bude několik týdnů suplovat druhý měsíc, dostal pojmenování 2024 PT5. Pochází z pásu asteroidů Arjuna, který se pohybuje v pásu Slunce, zhruba 150 milionů kilometrů daleko. Aby došlo k zachycení tělesa v oběžné dráze Země, musí se přiblížit relativně malou rychlostí, zhruba 3 500 kilometrů za hodinu, což se příliš často neděje. Proto jsou známé pouze další dva podobné případy. V tomto případě však vědci vypočítali, že se asteroid 2024 PT5 v roce 2055 k Zemi zase vrátí.

Očekávají se také další tělesa

Dočasný druhý měsíc však není jediné těleso, které vědci v následujících letech očekávají. V roce 2029 by se měl k Zemi přiblížit asteroid Apophis, který by měl proletět necelých 20 tisíc kilometrů od našeho povrchu. Bude tak blíže povrchu Země než většina našich družic, které trvale obíhají v naší oběžné dráze.

Co by se stalo, kdyby měl Měsíc dopadnout na Zemi? Již při poloviční vzdálenosti by došlo k neodvratitelné katastrofě
druhý měsíc
iZdroj fotografie: NASA / Creative Commons / CC BY-SA
Asteroid 2024 PT5 se stane mini měsícem Země.

Tento asteroid bude na některých místech planety možné spatřit i bez dalekohledu nebo teleskopu. Největší šanci budou mít lidé na východní polokouli. Zároveň se nemusíme bát žádné apokalyptické srážky. Přesto k němu vědci plánují vyslat hned několik sond, které budou prolétající asteroid studovat.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články