Muž se zlatou paží: James Harrison zjistil, že má vzácnou krev, zachránil tak život 2,4 milionu miminek

Příběh muže se zlatou paží. James Harrison zachránil život 2,4 milionům novorozenců, má totiž vzácnou krev. Dárcovství se věnoval 60 let, přestože se bojí jehel.

i Zdroj fotografie: GALAXY 2018 A7 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Dárcovství krve je velmi záslužná činnost. Spousta lidí si neuvědomuje, že právě jejich darovaná krev může jednou někomu zachránit život. Pak existují lidé, kteří považují dárcovství krve za svou povinnost a poslání. Jedním z nich je také australan James Harrison, který se dárcovství věnoval přes 60 let svého života. Jeho krev pomohla zachránit přes dva miliony miminek a na klinice mu říkali Muž se zlatou paží.

Muž se zlatou paží

Své poslední darování krve podstoupil James Harrison 11. května 2018. Dárcovství se do té doby bez přestávky věnoval celých 60 let a pomohl tak zachránit více než 2 miliony australských žen a jejich nenarozených miminek. Muž se zlatou paží se mu říkalo především kvůli vzácné látce, kterou jeho krev obsahuje. Jedná se o speciální látku, ze které se vyrábí životy zachraňující sérum zvané Anti-D.

Lidstvo stojí na pokraji revoluce. Unikátní grafenové tetování nepřetržitě monitoruje krevní tlak, přesnost je 100%
se zlatou paží
iZdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC BY-SA
Krev Jamese Harrisona obsahuje speciální látku.

Tato látka je životně důležitá pro těhotné ženy, jejichž tělo těhotenství špatně snáší a jejich imunitní systém útočí na plod. Díky tomu dochází u miminek k vážnému poškození mozku, nebo dokonce ke smrti ještě před samotným narozením. Látka potřebná k vyrobení Anti-D se však v krvi dárců vyskytuje jen výjimečně, a proto je Harrisonův odkaz tak důležitý.

Oddaný dárce

James Harrison byl oddaným dárcem krve od chvíle, kdy překonal práh dospělosti. Ve 14 letech totiž prodělal zásadní operaci hrudníku, při níž byl na krvi dárců závislý. V té chvíli se rozhodl, že svůj dluh splatí a sám se stane pravidelným dárcem. Na speciální složení jeho krve se však přišlo až po deseti letech jeho pravidelných návštěv. Poté však přešel na dárcovství plazmy, ze které se vzácná látka lépe separuje.

Přitahuje komáry určitá krevní skupina? Vaši atraktivitu ve skutečnosti ovlivňuje mnohem víc faktorů
se zlatou paží
iZdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC BY-SA
Přestože se bojí jehel, krev daroval celkem 1 100 krát.

Odběr krve podstoupil celkem 1 100 krát, přestože má vrozenou averzi k injekčním jehlám. Za více než půl století se z jeho krve vyrobilo více než 3 miliony dávek vzácného Anti-D, které pomohlo zachránit na 2,4 milionů miminek. Muž se zlatou paží však musel nakonec s dárcovstvím kvůli vysokému věku přestat. Při posledním odběru mu bylo jednaosmdesát let. Jedná se však o nevšední a inspirativní příběh muže, který dokázal pomoci velkému množství potřebných.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články