Nový trik podvodníků s falešnými terminály: Peníze zmizí z účtu během vteřiny, aniž byste si toho všimli

Pozor na falešné terminály. Češi přes ně platí a ani si neuvědomují, že jim z bankovních účtů mizí znenadání peníze. Nový trik si již vyžádal spoustu obětí.

České poště i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

O tom, že je prodávání věcí na internetu krajně rizikové, jsme psali už několikrát. V poslední době se však podvodníkům povedlo jejich kousky pozvednou na vyšší úroveň. O peníze vás připraví falešné terminály a vy si toho všimnete, až už bude pozdě. Přitom se stačí obrnit proti jejich naléhání a nepodlehnout očividné lži, která vás připraví o všechny peníze.

Podvodníci používají falešné terminály

Tento důmyslný trik si podvodníci poprvé vyzkoušeli loni na jaře, kdy na něj na svých stránkách upozornila dopraví společnost Zásilkovna. Podvodníci reagují na nabídky zboží z různých internetových bazarů. Místo klasické platby v hotovosti nebo na účet však trvají na tom, že vám peníze pošlou přes terminál Zásilkovny. Kdo si neuvědomí, že se jedná o falešné terminály, může lehce přijít o všechny úspory z bankovního účtu.

České poště
Čechům mizí peníze z bankovních účtů: Podvodníci se do něj teď dostanou skrze bankomat a nepotřebují ani vaší kartu
falešné terminály
iZdroj fotografie: Nicbou / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci vás nově okradou přes falešné terminály.

„Vystavíte zboží v bazaru. Kupující projeví o zboží zájem. Napíše vám, že peníze vám pošle přes Zásilkovnu a potřebuje k tomu vaši e-mailovou adresu. Odešle vám fotku bankovního terminálu, na jehož obrazovce je podvodně zpracovaný obsah evokující vizuál Zásilkovny,“ uvádí Zásilkovna na svých webových stránkách.

Okradou úplně každého

Vypadá to, že se podvodníkům falešné terminály osvědčily, protože je oprášili také letos na podzim. Své oběti si přitom nijak zvlášť nevybírají. Zareagují na jakoukoliv nabídku, na kterou na internetových bazarech narazí a své oběti se pod nátlakem snaží připravit o osobní a platební údaje. Většinou se oběti zeptají, zda je zboží stále k dispozici.

Když dostanou kladnou odpověď, začnou na ni tlačit, že mají o zboží velký zájem a že peníze okamžitě pošlou přes dopravní nebo platební terminál. Údajně u něj právě teď stojí a potřebují co nejdříve znát kontaktní údaje oběti. Aby svým slovům dodali váhu, pošlou také fotografii toho údajného terminálu.

věci na internetu
Čechům, kteří prodávají věci na internetu hrozí, že přijdou až o 100 000 Kč. Jde o promyšlený podvod
český e-shop
iZdroj fotografie: Depositephotos
Na podobné žádosti o kontaktní a platební údaje si dejte dobrý pozor.

Vše je to jeden velký podvod

Zvláštní ale je, že se nic nestane ani když na takovou výzvu zareagujete třeba po hodině. Podvodník vám stále bude tvrdit, že stále stojí u toho terminálu a trpělivě čeká na vaše kontaktní údaje. Pokud vám to nebude divné a požadované údaje podvodníkovi poskytnete, vzápětí obdržíte e-mail s klasickou platební bránou, kam musíte znovu zadat stejné údaje, a navíc také údaje k platební kartě.

Díky tomu podvodníci získají přístup k vašemu bankovnímu účtu, ze kterého vám pak zmizí veškeré úspory. Na falešné terminály si proto dejte dobrý pozor a je jedno, jestli se bude jednat o údajný terminál Zásilkovny, Balíkovny nebo jiných dopravních společností.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články