Nový podvod na Facebooku: Češka během pár minut přišla o 40 000 Kč

Nový podvod na Facebooku. Češka během pár minut přišla o 40 000 Kč. Češi dělají stále častěji chybu, kvůli které přichází o peníze. Na tohle si dejte dobrý pozor.

z banky i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

České banky se mohou chlubit špičkovým zabezpečením. Přesto se množí případy, kdy dojde ke kompletnímu vybílení bankovního účtu nebohých klientů. Kybernetičtí podvodníci totiž využívají k získání přístupu k bankovním účtům ten nejslabší článek celého zabezpečení – samotné klienty. V online světě na nás čeká hned několik nástrah, které nás mají připravit o osobní i platební informace. Své o tom ví i žena, která naletěla na podvod na Facebooku, kdy ji vychytralý podvodník obral o 40 tisíc korun.

Nový podvod na Facebooku

Jeden z nejběžnějších triků představuje nabízení falešných kurýrů. Tento druh podvodu se nejčastěji šíří právě na internetových bazarech. Podvodníci se v těchto případech vydávají za zájemce o vámi nabízené zboží. Naučenými triky vás pak zmanipulují k použití jejich způsobu dopravy. Nově se takový podvod objevil také na Facebooku, kde se dnes také nabízí věci k prodeji.

Facebook
A je po srandě: Facebook a Instagram za peníze, bez zaplacení se už ani nepřihlásíme
podvod na Facebooku
iZdroj fotografie: Depositephotos
Prodej věcí na Facebooku nebo na jiných portálech vás připraví o peníze.

Jedná se o spolehlivý způsob, jak podvodníkům osobně předat přístup ke svému bankovnímu účtu. Když prodáváte věci na internetu, vždy trvejte na dopravě, kterou si sami zvolíte a rozhodně neuvádějte své osobní a platební informace na pochybné stránky, které vám doporučí případný zájemce. Před podobnými praktikami varuje také Policie České republiky.

Prodávala staré oblečení

Na Facebooku chtěla prodat staré oblečení po dětech a další věciDo pár hodin se jí ozvala zájemkyně, která ji velmi věrohodně vysvětlila, že si pro věci pošle kurýrní službu. Měla jen vyplnit určité údaje na jejich webu. Ten vypadal velmi věrohodně a měl tam i logo dopravní společnosti. Poškozená na podvod na Facebooku bohužel naletěla a vyplnila i údaje k účtu. A potom to šlo rychle. Z účtu ji zmizelo 40 tisíc korun. Žena následně kontaktovala svou banku, která další transakce zablokovala.

zpráva na Facebooku
Jednou kliknete a už se vezete: Pokud vám přišla na Facebooku podobná zpráva, ignorujte ji, jinak přijdete o všechny peníze
na Facebooku
iZdroj fotografie: „Vít Luštinec, Wikipedia“ / Creative Commons / CC BY-SA
Používání Facebooku může být nebezpečnější, než se zdá.

Podvody kam se podíváte

Další nebezpečí představují náhodné telefonáty z bank. Kybernetičtí podvodníci si dokáží o svých obětech zjistit velké množství osobních informací. Díky nim působí na oběť věrohodně a dokáží ji snáze zmanipulovat k odevzdání osobních i platebních údajů. Většinou oběti straší domnělým ohrožením jejich bankovního účtu.

V některých případech se snaží svou oběť přesvědčit k tomu, aby své finance přeposlala na účet s krypto-měnou, který má být údajně bezpečnější. Jindy zase požadují sdělení PIN kódu k jejich platební kartě, nebo dokonce přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Všechny tyto pokusy většinou končí dokonale vybíleným kontem oběti. Na vše si proto dejte dobrý pozor, pokud narazíte na podvod na Facebooku nebo jinde na internetu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články