Kontroly bankovních účtů přicházejí: Kdo na účtu skrývá větší sumy, tomu hrozí problémy s úřady

Stát se chystá Čechům kontrolovat bankovní účty. Kdo tam bude mít dost peněz, dostane se do křížku s úřady. Kontroly bankovních účtů přichází a nikdo se jim nevyhne.

hodnotu i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Pokud si myslíte, že zůstatek na vašem bankovním účtu je vaše soukromá věc, zásadně se mýlíte. Kromě pracovníků bank bude k této informaci mít brzy přístup také stát. Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá novelu zákona, která státním úřadům umožní kontroly bankovních účtů běžných lidí. Stát tak chce zakročit proti zneužívání sociálních dávek.

Chystají se kontroly bankovních účtů

Doposud měly k těmto informacím přístup pouze kontrolní útvary jednotlivých bank, nově se na ně podívá také pracovnice z Úřadu práce. Zatímco banky kontrolují tok vašich finančních prostředků a zkoumají, zda nepochází z podezřelých zdrojů, úředníky bude zajímat, kolik peněz na účtu máte. Kontroly bankovních účtů se chystají v rámci velké reformy sociálních dávek. Novela zákona tak umožní úředníkům kontrolovat bankovní účty všem zájemcům o různé sociální dávky a jejich příbuzným.

zvedla telefon
Čechy pobouřila známá banka: Buď zaplatíte vysoký poplatek, nebo nebudete moct používat bankovní účet
kontroly bankovních účtů
iZdroj fotografie: JiriMatejicek / Creative Commons / CC BY-SA
Státní úředníci budou lidem kontrolovat bankovní účty.

Ochrana proti zneužívání sociálních dávek

Systém sociálních dávek je primárně určen jako výpomoc lidem v nouzi. Kromě finanční podpory v nezaměstnanosti či rodičovského příspěvku sem spadají také dávky hmotné nouze. Právě této složky sociálních dávek by se měla novela zákona primárně týkat, jak uvádí web iDnes.cz.

V současné době bývají tyto sociální dávky hojně zneužívány těmi, kdo je nutně nepotřebují. Tito lidé tak zbytečně zatěžují státní rozpočet a připravují o dávky lidi, pro které jsou životně důležité. Každého zájemce o sociální dávky se tak budou nově týkat kontroly bankovních účtů, včetně úspor, aby se úředníci přesvědčili, že dotyčný dávky skutečně potřebuje.

České poště
Klienti oblíbené banky v ohrožení: Lidem teď ruší hromadně bankovní účty. Musíme si schovávat peníze doma pod polštářem?
záležitost v bance
iZdroj fotografie: Depositephotos
Kontrola bankovních účtu by měla zabránit zneužívání sociálních dávek.

Kontrole neuniknou ani příbuzní

Kontroly bankovních účtů se budou týkat také příbuzných žadatele. Mělo by se tak předejit pokusům žadatele o uschování svých finančních prostředků na cizím účtu. Když na to dojde, lidé jsou schopni vymyslet jakýkoliv kousek, jen aby dokázali, že mají na příslušné sociální dávky nárok. Jedinou možností, jak před státem skrýt svůj skutečný finanční stav, tak zůstávají peníze v hotovosti. Proti zneužívání sociálních dávek je bezesporu nutné zakročit. Zároveň však musíme doufat, že stát nepřekročí onu tenkou hranici mezi potřebnými kontrolami a zneužitím své nové pravomoci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články