Skandál výrobců praček: Češi přicházejí zbytečně o tisíce korun. Nekalou praktikou nás okrádají o peníze

Výrobci praček Čechům dělají naschvály. Jen z nás ždímají peníze, všichni jsme přišli kvůli málo známému fíglu o tisíce korun. Tohle si nesmíme nechat líbit.

výrobce praček i Zdroj fotografie: jim212jim from Hyogo, Japan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Pračka je v každé moderní domácnosti nepostradatelným pomocníkem. Moderní pračky si mnohdy jednoduše poradí s každou nečistotou, a ještě při tom šetří peníze za spotřebu energií. Množství programů, kterými moderní pračky disponují, však může být matoucí a většinu z nich ve výsledku nikdy nepoužijeme. Speciální programy tak nakonec plní jen marketingovou funkci, aby se daný výrobce praček odlišil od konkurence. A z kapes zákazníků vytáhl co nejvíce peněz.

Výrobce praček vždycky vydělá

Všechny ty speciální funkce, jako je Medic Rinse, Aquaplus nebo Bio Care, zní tak profesiálně, že je potenciální zákazník jednoduše musí chtít. Výrobce praček vám tímto způsobem slíbí, že se jeho pračka o vaše prádlo postará lépe než jakákoliv jiná. V drtivé většině případů se však jedná pouze o marketingový tah a způsob, jak ze zákazníků vylákat více peněz. Většinou tyto funkce totiž nenabízí nic navíc a vaše prádlo stejně dobře vyperete svým klasickým způsobem.

opravář praček varuje
Bývalý opravář praček radí: Na elektřině se dá ušetřit tisíce korun, stačí při používání pračky zmáčknout jediné tlačítko
používání pračky
iZdroj fotografie: Depositephotos
Některé prací programy z nás akorát tahají více peněz, ale nepřináší žádný opravdový benefit.

Tyto funkce nepotřebujete

Jedna z funkcí, bez které se hravě obejdete, je předpírka. Technologie moderních praček a pracích prostředků natolik pokročila, že použití předpírky už nadále nedává smysl. I ty nejodolnější skvrny zvládnete vyprat během klasického pracího programu i za nízké teploty. Ušetříte tak peníze za zbytečný program i za spotřebovanou energii.

Další program, který nepotřebujete, je ruční praní. Ať jsou moderní pračky jakkoliv výkonné a technologicky vyspělé, stále existují tkaniny, které byste jednoduše nikdy neměli do pracího bubnu vložit. Zvlášť, pokud si toho krásného svetru z pravé vlny opravdu ceníte. Všechny ostatní kousky hravě vyperete na jakýkoliv jiný program, u kterého nastavíte teplotu vody na 30 °C a zvolíte ty nejnižší možné otáčky. Podobné triky vám však žádný výrobce praček nikdy neporadí.

Jak během chvilky usušit oblečení? Sušička ani fén není potřeba. Mnohdy postačí samotná pračka
na 40 stupňů
iZdroj fotografie: Depositephotos
K praní vám postačí pár základních programů.

Barvu jde ochránit jinak

Další zbytečná funkce, kterou vám bude každý výrobce praček nutit, je program na praní černého a barevného prádla. Údajně má zajistit šetrné praní, které brání vyblednutí barvy. K tomu vám však postačí jakýkoliv jiný program s nízkou teplotou vody a vhodný prací prosředek. Když se ještě naučíte do praní přidávat trošku octa, zaručíte svému oblečení dlouhotrvající sytou barvu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články