Tváří se jako internetové bankovnictví, jde však o podvod. Kdo se do něj přihlásí, přijde o všechny peníze

Tváří se jako internetové bankovnictví, jde však o podvod. Jen jedno jediné přihlášení a z účtu v okamžiku mizí všechny našetřené peníze. V bezpečí není nikdo z nás.

bankovku i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Doména .cz většinou představuje sázku na jistotu a stránky s touto doménou jsou běžnými uživateli považovány za bezpečné. Tento dojem je ovšem mylný. Sdružení CZ.NIC neustále řeší blokaci podezřelých internetových stránek ze zahraničí, které zneužívají české domény. Mnohdy se jedná o podvodné imitace internetového bankovnictví, které primárně slouží k phishingovým podvodům a důvěřivé uživatele okrádají o peníze.

Pozor na falešné internetové bankovnictví

Minimálně jednou to zažil téměř každý z nás. V e-mailové schránce vám přistála nevyžádaná zpráva, která obsahovala odkaz na inkriminovanou webovou stránku. Jindy to je zase SMS zpráva od údajné dopravní společnosti nebo podvodná reklama na sociálních sítích. Všechny tyto způsoby vás mají vylákat na podvodné webové stránky, které mnohdy napodobují oficiální stránky nadnárodních firem, nebo dokonce internetové bankovnictví.

České poště
Čechům mizí peníze z bankovních účtů: Podvodníci se do něj teď dostanou skrze bankomat a nepotřebují ani vaší kartu
bankovnictví
iZdroj fotografie: Depositephotos
Falešné internetové bankovnictví vás během chvilky připraví o všechny peníze.

Jejich účel je jednoznačný – důvěřivé a nepozorné uživatele okrádají o citlivé osobní údaje nebo získávají přístup k jejich bankovním účtům. Falešné webové stránky přitom zneužívají doménu .cz, aby tak oklamaly své oběti. Mnohdy jsou však stránky vytvořeny v zahraničí a registrovány na neexistující osoby v České republice.

Porušení národní a mezinárodní bezpečnosti

Vyhledáváním a blokováním těchto nebezpečných webů se zabývá sdružení CZ.NIC. Postupují při tom podle článku 17 Pravidel registrace. Většinou se jedná o webové stránky, které svou registrací porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost. 

majitelé Android telefonů
Češi, kteří platí kartou na internetu, právě hromadně přichází o své peníze. Rozmohl se nový podvod, který je těžké odhalit
na klávesnici
iZdroj fotografie: Depositephotos
Ne všechny stránky s doménou .cz jsou bezpečné.

V drtivé většině se pak jedná o imitace internetového bankovnictví, které jsou s ohledem na odcizené platební údaje zdaleka nejnebezpečnější. V poslední době tak byly konkrétně zablokovány weby mojeonline-csob.cz, lbfio.cz, csob-klic.cz a lbsfio.cz. Aktuální seznam zablokovaných webů můžete najít přímo na stránkách sdružení CZ.NIC.

Je to boj s větrnými mlýny

Boj s kybernetickou kriminalitou mnohdy připomíná boj s větrnými mlýny. Ačkoliv sdružení CZ.NIC aktualizuje seznam zablokovaných webů každou hodinu denně, stále se v online prostoru najde velké množství nebezpečných stránek a falešných služeb internetového bankovnictví. Sdružení může navíc blokovat pouze webové stránky, které používají doménu .cz. Weby se zahraničními doménami tak zůstávají přístupné a představují potenciální nebezpečí pro každého nepozorného uživatele.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články