Čechům hromadně napadají bankovní účty: Komu zavolají z tohoto telefonního čísla, přijde rázem o 750 000 Kč

Podvodníci hromadně napadají bankovní účty, Češi přichází o statisíce korun. Kdo zvedne tento hovor, přijde kvůli němu o 750 000 Kč. Stát se to může komukoliv.

vrácení přeplatku i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Hovory od falešných bankéřů většinou končí katastrofou. Pouze ve výjimečných případech si oběť včas uvědomí, že celá situace není tak úplně v pořádku. Mezi ty šťastné se může počítat například devětašedesátiletý muž, který podvod prokoukl včas a ochránil se tak před ztrátou tři čtvrtě milionu korun. Podvodníci přitom použili svou oblíbenou fintu, při které lidi děsí tím, že jim útočníci napadají bankovní účty.

Čechům napadají bankovní účty

I tentokrát podvodníci použili falešný hovor, při kterém muže informovali o potenciálním napadení jeho účtu. Podle jejich mínění existoval jen jeden způsob, jak účet před útočníky ochránit – zatížit ho velkou půjčkou a peníze uložit na takzvaný bezpečný účet. Vyděšený senior, který byl v první chvíli přesvědčený, že podvodníci hromadně napadají bankovní účty, proto postupoval podle tohoto doporučení. V jiné bance si sjednal úvěr ve výši 750 tisíc korun.

falešný odkaz
Českem se valí nová vlna falešných SMS zpráv. Nachází se v nich falešný odkaz, který vyluxuje bankovní konto
napadají bankovní účty
iZdroj fotografie: Depositephotos
Policie řeší stovky podvodných případů měsíčně.

Celý obnos měl následně uložit na neznámý účet, který mu doporučil domnělý bankéř z falešného hovoru. Cestou z banky však muž získal jisté pochybnosti a raději do své banky zavolal a na celou situaci se zeptal. Toto prozření mu zachránilo tři čtvrtě milionový dluh, který by byl pravděpodobně splácel do konce života, jak uvádí Týdeník Policie.

Velký nárůst kybernetických podvodů

Mnozí však takové štěstí nemají. Policie České republiky o podobných typech podvodů pravidelně informuje na svých sociálních sítích a v médiích. Podle nejnovějších informací jsou kybernetické zločiny na vzestupu. Jen v roce 2023 policie registrovala přes 19 tisíc případů kybernetických podvodů. Jedná se jednak o podvodné hovory, dále o phishingové SMS zprávy či emaily, ale také o investiční podvody a podobně.

Počet kybernetických zločinů každým rokem narůstá a momentálně činí až 11 % celkové kriminální činnosti. Jedná se o alarmující čísla, která jen dokazují, že podobný falešný hovor, podle kterého podvodníci napadají bankovní účty, může brzy potkat i vás.

neplatné bankovky
Pozor na telefonát od falešné policie: Čech ho zvedl, nevědomky se během pár minut připravil o 400 000 Kč
přišel o 200 000
iZdroj fotografie: Depositephotos
Jeden falešný telefonát vás může připravit o stovky tisíc korun.

Za vše může spoofing

Jedna z věcí, která činí z podobných telefonních podvodů tak záludné riziko, je takzvaný spoofing. Jedná se o metodu, která podvodníkům umožňuje imitování skutečných telefonních čísel různých institucí, včetně známých bank nebo dokonce policie. To vše napomáhá tomu, aby oběť nepojala podezření, že se jedná o falešný hovor a uvěřila, že ji podvodníci napadají bankovní účty.

Obezřetnost každého z nás je tudíž na místě. Pamatujte, nikdy neposílejte své peníze na neznámé účty, především, pokud je na vás vyvíjen časový nátlak. Pokud máte o své finance strach, vždycky si takové informace ověřujte u jiných pracovníků své banky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články