Dora Ratjenová: V roce 1936 soutěžila na olympiádě, byl to však jeden velký podvod. Ve skutečnosti nešlo o ženu, byl to muž

Dora Ratjenová. Podvodnice, která v roce 1936 soutěžila na olympiádě. Vydávala se za ženu, přitom šlo ve skutečnosti o muže. Sama si této skutečnosti však byla vědoma teprve krátce.

Dora Ratjenová i Zdroj fotografie: Unknown / Creative Commons / CC BY-SA
                   

V posledních dnech se média hodně zabývají právě probíhají olympiádou v Paříži a jejími kontroverzemi. Mnoho lidí pobouřil v některých chvílích až příliš vogue zahajovací ceremoniál, jiní se pohoršují nad skandály ohledně závodění mužů v ženských odvětvích a podobně. Málokdo však tuší, že podobné skandály nejsou pro olympijské hry ničím výjimečné. Už v roce 1936 se olympijských her v Berlíně účastnila skokanka Dora Ratjenová, která byla ve skutečnosti muž.

Dora Ratjenová byla vychována jako holka

Většina lidí se domnívá, že debata o určení pohlaví je věcí moderní společnosti. Existuje však několik zarážejících případů nejasného pohlaví, které se odehrály v době, kdy se o takových věcech běžně nemluvilo. Jedním z nich je také Dora Ratjenová. Dora se narodila do chudé rodiny v německém Bremenu. Už při jejím narození bylo těžké určit její pohlaví.

olympiáda
Olympiáda v roce 1904: Sportovci podváděli, jezdili autem a užívali doping
Dora Ratjenová
iZdroj fotografie: Unknown / Creative Commons / CC BY-SA
Dora Ratjenová byla vychovávána jako dívka, přestože byla ve skutečnosti mužem.

Narodila se jako takzvaný intersexuál neboli lidský hermafrodit. Tito lidé nemají běžnou sestavu jasně definovaných genitálií. Dora byla nakonec porodní asistentkou označena za holčičku, a tak byla zapsána také na místní matrice. Měla dvě starší sestry, a tak celý život vyrůstala v ženské společnosti a nosila ženské šaty.

Časem si uvědomila pravdu

Dora Ratjenová byla vždy spíše tichá. Brzy našla zalíbení ve sportu, ve kterém také vynikala. V průběhu dospívání si postupně začala uvědomovat, že nejspíš nebude tak úplně žena. Když jí nenarostly prsa a prodělala svou první ejakulaci, bylo jasné, že je muž. Přesto se tuto skutečnost bála komukoliv říct a všichni v jejím okolí ji vnímali jako ženu. U sportovkyň té doby bylo běžné, že projevovaly známky jisté maskulinity, a proto to nikomu nepřišlo divné. Z Dory se tak stala jedna z nejlepších skokanek v zemi a v roce 1936 byla jednou ze tří kandidátek na olympijskou reprezentaci.

Masakr v Mnichově ukázal, že teroristé se neštítí ničeho. Německá policie nebyla na možnost útoku na olympioniky připravena
Dora Ratjenová
iZdroj fotografie: M J Richardson Edit this at Structured Data on Commons / Creative Commons / CC BY-SA
Olympijské hry provází skandály a kontroverze od jejich vzniku.

Olympijské hry a světový rekord

Další z trojice potenciálních reprezentantek byla židovka jménem Gretel Bergmann. Kvůli rasovým důvodům jí však byla účast na olympiádě zakázaná a místo ní závodila Dora Ratjenová. Později byla kvůli tomu podezřívána z úmyslného komplotu proti židovské rase, kdy byl nacisty do ženských her schválně nasazen muž, aby zajistil Říši více medailí. Toto tvrzení však téměř určitě není pravda. Dora v tuto chvíli ještě stále žila svou ženskou identitu a na olympiádě navíc skončila na čtvrtém místě.

Teprve o dva roky později si při jiné soutěži v Rakousku vybojovala zlatou medaili a stvořila světový rekord. Bylo to právě při návratu z této soutěže, kdy rakouská policie odhalila, že Dora je ve skutečnosti muž. Byly jí odebrány veškeré sportovní úspěchy a už nikdy se nemohla žádného sportu účastnit. Od té doby začala vystupovat pod svou mužskou identitou a z Dory se stal Heinrich Ratjen.

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články