Žena z Litoměřic přišla o desítky tisíc korun kvůli dovolené: Kdo použije tuto webovou stránku, čeká ho to samé

Žena z Litoměřic přišla místo dovolené o desítky tisíc korun. Vše kvůli webové stránce, kde si objednala ubytování. Používá ji většina Čechů. Na tohle si dejte dobrý pozor.

vrácení přeplatku i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Období dovolených je stále v plném proudu, a proto v tomhle ohledu nepolevují ani kybernetické útoky. Lidé kvůli dovolené sjednané přes internet přichází o desítky tisíc korun, které jim nikdy nikdo nevrátí. V nebezpečí přitom jsou jak lidé, kteří si dovolenou zařizují přes cestovní kancelář, tak ti, kteří preferují rezervaci ubytování přes portál Booking.com.

Přišla o desítky tisíc korun kvůli dovolené

Policie České republiky nyní řeší případ ženy z Litoměřicka, která si na internetu zamluvila dovolenou v Chorvatsku. Veškerá komunikace probíhala s údajným zástupcem cestovní kanceláře, u které si žena sjednala dovolenou za 67 tisíc korun. Jakmile však peníze odeslala na údajný účet cestovní kanceláře, dotyčný pracovník s ní přestal komunikovat.

uživatelé WhatsAppu
Chystáte se na dovolenou? Pokud jste si ji koupili přes internet, tak jste možná přišli o desítky tisíc korun. Stalo se to už spoustě lidí
kvůli dovolené
iZdroj fotografie: Inviacz / Creative Commons / CC BY-SA
Podvodníci se vydávají za pracovníky známých cestovních kanceláří.

Po čase žena zjistila, že daná cestovní kancelář sice existuje, ale že se jednalo o podvodníka, který se vydával za jednoho z jejích pracovníků. Žena z Litoměřicka přitom není jediná, která kvůli dovolené přišla o mnoho peněz. Policie eviduje další případ v Přerově. Místní seniorka si přes internet sjednala dovolenou v Anglii za 38 tisíc korun, na kterou však nikdy neodjela.

Nebezpečí číhá také na Bookingu

Další oblíbenou platformou, na které si lidé hledají ubytování pro svou dovolenou, je portál Booking.com. Bohužel ani zde není nouze o podvodníky, kteří se šikovně infiltrovali do administorských systémů prestižních hotelů. Napadení tak nečelí samotný portál, ale jednotlivé ubytovací zařízení, které na něm působí. Podvodníci vybraná zařízení oslovili s tvrzením, že jsou bývalí hosté hotelu a že si na pokoji zapomněli pas.

na dovolenou
Letíte letos na dovolenou? Možná máte nárok na odměnu 35 000 Kč, rychle si to ověřte
věci na internetu
iZdroj fotografie: User Gflores on en.wikipedia / Creative Commons / CC BY-SA
Při objednávání dovolené buďte obezřetní, jinak místo ní přijdete o desítky tisíc korun.

Zpráva dále obsahuje odkaz na Google Docs, kde mají pracovníci hotelu najít obrázek chybějícího pasu. Odkaz však ve skutečnosti vede na škodlivý software, který se automaticky nabourá do systémů hotelů a získá seznam rezervovaných hostů se všemi citlivými údaji, kteří tak kvůli dovolené přijdou o desítky tisíc korun.

Pozor na podobné požadavky

Podvodníci získané údaje využívají k cíleným útokům na klienty hotelu. Jménem hotelu jim pošlou zprávu, která vyžaduje zaplacení určitého poplatku. Peníze však nepřistanou na účtu hotelu, ale v kapse vychytralých podvodníků. Lidé tak kvůli dovolené přijdou o další peníze. Přitom stačí použít selský rozum a všímat si ve zprávě varovných znaků. Obezřetní byste měli být především v případě, že máte zamluvené ubytování například ve Francii, ale hotel po vás vyžaduje platbu na účet v Moldavsku, jak uvádí web Novinky.cz.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články