Do oběhu unikly neuvěřitelně vzácné bankovky. Možná je máte v peněžence, dostat za ně můžete desítky tisíc korun

Do oběhu právě unikly neuvěřitelně vzácné bankovky. Je čas zkontrolovat peněženku, dají se prodat i za 20 000 Kč. Tuhle investici byste si neměli nechat ujít.

poslala jednu SMS i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Znalý čtenář už ví, že některé bankovky mohou mít mnohem větší hodnotu, než jaká je na nich uvedená. Týká se to také běžných platidel, které může mít v peněžence každý z nás. Při troše štěstí tak můžete i za obyčejnou dvoustovku získat desítky tisíc korun. Vzácné bankovky většinou doprovází nějaká zvláštní okolnost, která znásobuje jejich finální hodnotu. V tuto chvíli se zrak všech sběratelů upírá k britským ostrovům, kde se právě tisknou bankovky s novým panovníkem.

Vzácné bankovky s novým králem

Král Karel III. je novým vládcem Velké Británie už téměř dva roky. Teprve letos v červnu se však začaly vydávat nové bankovky, které ponesou jeho portrét. Britové si tak budou po 70 letech zvykat na nové oběživo, které nebude zdobit podobnizna zesnulé královny Alžběty II.

Britská vláda předpokládá, že kompletní obměna peněžního oběživa potrvá zhruba další dva roky. Taková událost vzbuzuje pozornost většiny nadšených sběratelů, kteří se rychle snaží získat první výtisky nových bankovek. V budoucnu se bude jednat o vzácné kusy, které budou mít hodnotu i více než 20 tisíc korun.

vzácné bankovky
iZdroj fotografie: Depositephotos
Z britských peněženek už brzy zmizí bankovky s portrétem královny Alžběty II.

První výtisky jsou nejvzácnější

O potenciální hodnotě nových bankovek nepochybuje ani samotný král, který si uschoval úplně první vytištěné bankovky všech čtyř nominálních hodnot. Jedny z prvních výtisků získal také britský premiér a kancléř. Několik prvních výtisků však už uniklo do oběhu, takže je mají šanci získat také obyčejní lidé. Čím nižší pořadové číslo bude daná bankovka mít, tím vyšší hodnotu bude mít v budoucnu. Opravdu vzácné bankovky budou ty, které budou mít pořadové číslo nižší než 20, jak uvádí web Události247.cz.

vzácné mince
Do oběhu unikly extrémně vzácné bankovky: Dvoutisícovka se speciálním označením má cenu 60 000 Kč

Hon na bankovky začíná

V současné době bylo vytištěno na 999 kusů jednotlivých bankovek. Už nyní existují prvotní odhady o tom, jak se bude cena vzácných bankovek v budoucnu vyvíjet. Experti například odhadují, že první 5 librové bankovky mohou mít hodnotu až 500 liber, což je 100 násobek jejich nominální hodnoty. Vzácné bankovky v nominální hodnotě 10 nebo 20 liber by se však mohly vyšplhat až na cenu tisíce liber za kus. Pro sběratele tak nové bankovky představují lukrativní investici, kterou by si neměli nechat ujít.

Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články