Tváří se jako e-mail informující o doručení balíku, jde však o podvod. Kdo na něj klikne, ten se nedoplatí

Češi používající e-mail jsou v ohrožení. Komu přijde podobná zpráva a klikne na obsah v ní, může se rozloučit se všemi penězi. Phishingové útoky stále nepolevují.

uživatelé WhatsAppu i Zdroj fotografie: Glenn Carstens-Peters / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Phishing je nejběžnější formou kybernetických útoků. S nějakou formou phishingu se v dnešní době setkal už nejspíš každý z nás. Nejčastěji se šíří přes e-mail nebo SMS zprávy. Každá z takových zpráv má jeden jediný cíl – získat od uživatelů citlivá osobní data a přístup k jejich bankovnímu účtu. Často k tomu využívají jména známých společností nebo státních úřadů.

Váš e-mail zachvátí phishingové zprávy

Kybernetické phishingové útoky cílí na důvěřivé uživatele internetu, které jejich nepozornost většinou stojí velké peníze. Kyberzločinci pokaždé cílí na získání přístupu do elektronického bankovnictví daného uživatele a následné odcizení finančních prostředků. K tomuto účelu slouží odkaz, který obsahuje každý phishingový e-mail nebo SMS zpráva. Oběť se přes něj dostane na falešné stránky známé společnosti, které slouží k tomu, aby oběť přišla o své osobní a platební údaje. Záminek pro phishingové podvody si zločinci vymýšlejí nepřeberné množství.

e-mail
iZdroj fotografie: WrS.tm.pl / Creative Commons / CC BY-SA
Phishingový e-mail od dopravních společností vás může připravit o všechny peníze.

Pozor na zprávy od dopravních společností

Jeden z nejčastějších scénářů, který podvodníci pro phishing používají, jsou dopravní společnosti. Může se jednat o Zásilkovnu, DPD, FedEX, DHL nebo dokonce Českou poštu. Jsou zaznamenány i případy, kdy bylo pro podobné útoky zneužito i jméno oblíbeného internetového obchodu Alza, jak uvádí web Chip.cz.

Ve všech případech je průběh velmi podobný. Oběti přijde e-mail, ve kterém ji daná společnost informuje o tom, že její zásilku nebylo možné doručit. Pro úspěšné doručení musí dotyčný zadat chybějící údaje na přiloženém odkazu a zaplatit symbolický poplatek. Podobné zprávy rozesílají podvodníci pomocí SMS nebo do e-mailu. V obou případech dokonale napodobují vzhled a formát imitované společnosti. Informovaný a zběhlý uživatel může odhalit pár odlišností, které značí pokus o podvod, ale většina uživatelů podvodný phishing neodhalí.

majitelé Android telefonů
Češi, kteří platí kartou na internetu, právě hromadně přichází o své peníze. Rozmohl se nový podvod, který je těžké odhalit

Přijdete o osobní data a o peníze

Úspěch či neúspěch takového pokusu o podvod závisí na obezřetnosti dané oběti. Proto je důležité šířit informace o podobných útocích mezi širší veřejnost. To může příznivě ovlivnit množství obětí, které na phishing zareagují a předají podvodníkům přístup ke svým financím. Phishingový e-mail byste nejlépe neměli vůbec otevírat a rozhodně byste neměli klikat na přiložený odkaz. Pokud na falešných stránkách vyplníte své osobní údaje a zaplatíte požadovaný poplatek, podvodníci vám během pár okamžiků doslova vybílí účet.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články