Výrobci mrazáků prozradili trik, jak snížit účet za elektřinu. Stačí udělat jedinou věc a tisíce korun je ušetřeno

Výrobci mrazáků prozradili starý fígl, jak snížit účet za elektřinu. Stačí si osvojit nové návyky a ušetříte tisíce korun ročně. Tohle by se měl naučit každý.

výrobci mrazáků i Zdroj fotografie: Tiefkuehlfan / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Každý z nás řeší spotřebu elektrické energie a hledá způsoby, jak na ní ušetřit. Lepší hospodaření s elektrickou energií šetří jak naše peněženky, tak i životní prostředí. Moderní spotřebiče naštěstí odvedou velký kus práce za nás. Přesto se stále najde mnoho míst, kde můžeme ušetřit pouze tím, že změníme své návyky. Jedná se o drobné triky, které nám výrobci mrazáků ani jiných spotřebičů nikdy dobrovolně nesvěří. Přitom nám pomohou ušetřit i několik tisíc korun ročně.

Výrobci mrazáků radí, jak ušetřit

Právě lednice a mrazák jsou jediné dva spotřebiče, které bývají v každé domácnosti nepřetržitě v provozu. Jedná se tak o poměrně energeticky náročné spotřebiče, do kterých se určitě vyplatí investovat. Existuje však několik drobných triků, které nás nestojí téměř nic, a přitom nám ušetří velké množství spotřebované energie. Výrobci mrazáků v první řadě doporučují, aby byl mrazák vždy plný uložených potravin.

Mrazák plný potravin paradoxně spotřebovává méně energie, než kdyby byl poloprázdný. Zmražené potraviny pomáhají v mrazáku udržovat nastavenou teplotu, takže nemusí tak často spínat. Pokud zrovna nemáte v mrazáku dostatek potravin, zkuste do volných šuplíků či poliček umístit PET lahve s vodou, které odvedou stejnou práci.

výrobci mrazáků
iZdroj fotografie: User:Piotrus / Creative Commons / CC BY-SA
Pravidelné rozmrazování mrazáků zajistí menší spotřebu energie.

Nepodceňujte pravidelné rozmrazování

V každém mrazáku se po čase vytvoří vrstva ledu, která pokryje všechny jeho stěny. Čím silnější tato námraza je, tím více energie mrazák spotřebovává. Výrobci mrazáků proto radí mrazák pravidelně rozmrazovat. Minimálně jednou do roka, ideálně však dvakrát. Podobně důležitá je také volba správných obalů pro zamrazované potraviny. Vhodné je využití vakuovaných sáčků nebo dalších obalů, které zamezí přístupu vzduchu k mraženým potravinám. Čím méně vzduchu v obalu bude, tím efektivněji se daná potravina zamrazí.

„Lednice je plná, můžu dát jídlo na balkon?“ Ne všechno. Například brambory by ztratily chuť

Pozornost byste však měli věnovat také rozložení potravin. V ideálním případě by mělo být v mrazáku zajištěno rovnoměrné proudění vzduchu, které umožní efektivnější mražení uložených potravin a menší spotřebu energie, jak uvádí web Aazdraví.cz. Každý z těchto nenáročných triků nám ve výsledku může na spotřebě energií ušetřit i tisíce korun ročně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články