Do oběhu unikly extrémně vzácné bankovky: Dvoutisícovka se speciálním označením má cenu 60 000 Kč

Do oběhu unikly extrémně vzácné bankovky. Dvoutisícovka se speciálním označením má cenu 60 000 Kč. V peněžence ji může mít kdokoliv. Nenechte si ujít svou odměnu.

vzácné mince i Zdroj fotografie: Depositephotos
                   

Vzácné bankovky nebo mince mohou mnohonásobně převyšovat svou nominální hodnotu. Mezi sběrateli se cení především kousky, které se vyznačují něčím speciálním. Většinou se jedná o mince s chyboražbou nebo bankovky s chybným tiskem, které se dostaly do oběhu. Mnohdy však stačí, aby se mincí nebo bankovek v určitém roce vydalo méně, než je obvyklé. Pojďme se společně podívat na ty nejvzácnější kousky, které možná stále kolují v oběhu.

Cenné mince za statisíce

Vzácné nejsou pouze bankovky, ale také některé mince. Málokoho by napadlo, že i obyčejná desetikoruna nebo dvacetikoruna může mít hodnotu několika desítek tisíc korun. Jedna z nejvzácnějších mincí je například desetikoruna z roku 1993 s takzvaným malým „kč“. Jedná se o původní návrh vzhledu, který byl po první vyražené sérii upraven. Jedna taková mince se na Aukru prodala za neuvěřitelných 615 tisíc korun.

Podobně cenná je také dvacetikoruna s poměrně zajímavou chyboražbou. Do oběhu uniklo několik stovek kusů, které mají stejnou ražbu na lícové i rubové straně mince. Zároveň není známo, ve kterém roce byly vyraženy, což jen zvyšuje jejich unikátnost a hodnotu. Tato dvacetikoruna se při nedávné aukci, kterou zprostředkovala společnost Macho & Chlapovič, prodala za 140 tisíc korun, jak uvádí web TN.Nova.cz.

vzácné bankovky
iZdroj fotografie: Depositephotos
Prohledejte své peněženky, jestli v nich nemáte vzácné mince a bankovky.

Vzácné bankovky jsou stále v oběhu

Některé vzácné bankovky mohou být na první pohled nerozeznatelné od těch běžných. U bankovek si sběratelé cení především chybných tisků. Hodně vzácná je například stokoruna, která byla vytištěna bez vodoznaku. Ještě větší vzácnost však představuje stokoruna, na které se vyobrazený Karel IV. dívá na špatnou stranu. Někdy však vzácnost bankovky neudává žádná vada ani odlišnost.

Peníze v ruce
Máte v peněžence tuto bankovku? Jde o skrytý poklad, můžete za ní dostat klidně 100 000 Kč

O hodnotě bankovky rozhoduje také série, ze které pochází. Vzácné stokoruny například pochází ze série Z 01 z roku 1993. Tyto bankovky už dnes neplatí, ale stále se mohou v oběhu objevit. Při aukci v roce 2021 byla jedna taková bankovka ve výjimečně dobrém stavu vydražena za 46 tisíc korun. O něco vzácnější je pak dvoutisícovka ze série E, která byla vydaná v roce 2007. Tenhle kousek se v roce 2020 prodal za necelých 60 tisíc korun, přestože na první pohled působí naprosto obyčejně.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články