Neválí se vám doma staré haléře? Za některé s touto ryzostí můžete dostat klidně 10 000 Kč

Každý, komu se doma válí staré haléře, může vmžiku dostat 10 000 Kč. Dnes mají velkou hodnotu, sběratelé by za ně člověku utrhli ruku. Jak vzácné mince poznat?

staré haléře i Zdroj fotografie: Arvedui89 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Staré haléře kdysi bývaly klasickou součástí každé naší peněženky. Možná si ještě sami pamatujete na všechny ty malé mince, které dnešní mládež zná pouze z vyprávění. Možná se mezi vámi najde někdo, kdo má tyto mince stále ještě schované někde v hrníčku po babičce. Málokdo však tuší, že cena některých z nich může dnes několikanásobně převyšovat svou původní hodnotu. Obyčejný desetihaléř může mít mezi sběrateli hodnotu až 10 tisíc korun.

Staré haléře za tisíce korun

Než se vydáte k babičce na půdu hledat poklad, pojďte se podívat, jak staré haléře vlastně poznat. Cenu sběratelských předmětů obecně určuje hned několik faktorů. Vzácné mince nejsou žádnou výjimkou. Jedna z prvních věcí, která by vás měla zajímat, je stáří mince. Obecně se dá říct, že čím starší mince, tím cennější kousek představuje pro dnešní sběratele.

Tohle pravidlo má však hned několik výjimek. Některé roky se vyznačují speciálními okolnostmi, které ženou hodnotu sběratelských mincí do astronomických výšin. Mohlo se jednat o menší náklad ražby, historickou událost, která se s daným rokem pojí, nebo se ve výrobě objevily mince s chyboražbou. Tyto informace vám v případě zájmu poskytne jakýkoliv znalec. Pro prvotní přehled vám však poslouží také tabulka, kterou sestavil web Stříbrňák.cz.

hodnotu mincí
iZdroj fotografie: Depositephotos
Staré haléře mohou mít pro sběratele hodnotu až 10 tisíc korun.

Rozhoduje stav mince a materiál

I historicky vzácná mince může ztratit svou hodnotu, pokud je ve špatném stavu. Materiál, ze kterého byly staré haléře vyrobeny, značně ovlivňuje, jak budou mince stárnout. O finálním stavu mince pak rozhoduje, jakému zacházení byla během svého oběhu vystavena a jak odolná byla proti působení vnějších vlivů, jako je oxidace. Se vzácnými mincemi by se proto mělo zacházet doslova v rukavičkách. Pokud náhodou objevíte cennou minci, která může mít z historického hlediska hodnotu několika tisíc korun, měli byste k ní být opravdu šetrní.

Farmář objevil vzácnou minci s podobiznou Karla Velikého. Umístil ji do internetové aukce, aby si mohl postavit dům

Pokud by taková mince vykazovala silné známky opotřebení nebo znečištění, za žádných okolností se ji nesnažte nijak čistit. Neodborná snaha o vyčištění vzácné mince by mohla napáchat více škody než užitku. Vždy je vhodné se nejprve poradit s odborníkem, který odhadne cenu mince a poradí, jak s ní správně zacházet, aby dál neztrácela svou hodnotu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články