Skvrny na Saturnově měsíci Titan mohou být pozůstatky starověkých jezerních lůžek

Vesmír je úžasné místo, na které se většina z nás asi nikdo nepodívá. To ovšem nevadí, protože naštěstí existuje o vesmíru celá řada zajímavých informací, které nám moou tento prostor přiblížit. Každý den se vědci a astronomové snaží přijít na nové vesmírné poznatky a rozluštit záhady vesmíru.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Vesmír je obrovský prostor, plný hvězd, planet, galaxií, supergalaxií, černých a červích děr a mnoho dalšího. Nám jsou zřejmě nejbližší planety naší sluneční soustavy, z nichž jednou je Saturn. Nedávno bylo zjištěno, že ploché skvrny, které se vyskytují na Saturnově měsíci Titan, by mohly být podlahy starověkých jezerních lůžek.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Saturn je charakteristickou planetou pro svůj prstenec

Ploché skvrny na měsíci

Vědci přišli s novou teorií, která se týká největšího satelitního předmětu planety Saturn. Ano, jde o měsíc Titan, který je největším měsícem této obrovské plynné planety, kterou jistě všichni dobře známe. Saturn je pro nás charakteristický tím, že kolem něj je možné spatřit obrovský prstenec z prachu, ledu a kamení. Na povrchu jeho měsíce Titan byly objeveny ploché skvrny. Zvláštní rovinné oblasti na Saturnově měsíci Titan by mohly být vyschlá podloží starověkých jezer a moří, které se zde kdysi vyskytovaly. Tento vědecký návrh byl publikovaný 16.června v magazín Nature Communications a mohl by pomoci vyřešit dvacetileté tajemství těchto skvrn.

Zrcadlové odrazy z Titanu

Od roku 2000 astronomové používají radioteleskopy ze Země, aby viděli jasné rádiové signály, které přicházejí z rovníku Titanu. K těmto signálům, které se nazývají zrcadlové odrazy, dochází, když se elektromagnetické vlny odrazí od rovného povrchu ve stejném úhlu, do kterého směřovaly jako světlo ze zrcadla. Nejpřirozenější vysvětlení pro odrazy bylo, že Titan měl ve svých rovníkových tropech velké množství tekutiny. Když v roce 2004 dorazila na Saturn kosmická loď Cassini společnosti NASA, bylo zjištěno, že Titan je skvrnitý díky jezerům a mořím, ačkoliv kapalinou byl spíše ethan a methan než voda.

Další místo s vodou

Titan je v současné době jediným místem ve vesmíru, o kterém se ví, že má na svém povrchu kapalinu, stejně jako Země, tvrdí planetární odborník Hofgartner z NASA Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně v Kalifornii. Jezera a moře jsou ovšem více soustředěna poblíž pólů Titanu, a nikoli v tropech. Oblasti, ve kterých se objevují zrcadlové odrazy, jsou nepochopitelně suché. K vyřešení hádanky se tak výše jmenovaný vědec spolu se svými kolegy pustil do revize kosmické lodi, která Saturn navštívila.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Saturn je charakteristický svým vzhledem

Za signály mohou jezera

Po důkladné revizi materiálů bylo zjištěno, že zrcadlové odrazy pocházejí z několika specifických míst. Vědci také zvažovali, zda za odrazy mohou být zodpovědné deště, duny nebo suchá jezera. Zjistili, že načasování a umístění signálů vysvětlují pouze jezera.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články