Co přesně se děje uvnitř zapnuté myčky nádobí: Zvědavý chlapík do ní dal kameru a ukázal celý proces

Myčka nádobí je běžnou součástí už prakticky každé kuchyně. Když slyšíte hučení a občas vrznutí, možná vás kolikrát napadne, co se uvnitř toho stroje vlastně děje.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Upřímně, jeden se často ptá, jak je možné, že to nádobí nakonec vyleze tak čisté. Civilizace pokročila tak daleko, že se prakticky všechno už dá udělat pomocí strojů. Případně umělé inteligence, které nedělá problém je řídit a synchronizovat. Ať už jde o robotické vysavače nebo programovatelné kávovary. Případně chytré osvětlení domu, které můžete řídit na dálku pomocí aplikace v telefonu. Jedním z nejužitečnějších vynálezů je nejspíš myčka nádobí.

Několik střípků z historie

Kdo by taky chtěl mýt nádobí po tom, co si dal dobré jídlo a chce si jen odpočinout? První mechanická myčka byla patentována ve Spojených státech v roce 1850. Vynalezl ji Joe Houghton, ale šlo vlastně jen o dřevěný sud. V něm se nádobí míchalo rukama, zatímco na něj stříkala voda. Bylo to poměrně náročné a také nespolehlivé zařízení. Nastartovalo ovšem evoluci, na konci které jsou myčky zapínané jedním tlačítkem.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zajímalo vás ale někdy, co se vlastně děje uvnitř tohoto stroje, když tak pravidelně hučí? Jak se ty zaneřáděné talíře dostanou pak ven krásně lesklé a čisté? A jak to vypadá během procesu? Všechny tyhle otázky asi napadly mnoho lidí. Tenhle pán se ale rozhodl, že taje mycího procesu opravdu odhalí. Na YouTube kanále Warped Perception tak Matt Mikka ukázal všem, jak myčka nádobí pracuje, když do ní nainstaloval kameru.

Velmi vážně míněný pokus

Nejde přitom jen o nějakou kratochvíli, Matt tento experiment pojal poměrně vážně. Výsledek diváky rozhodně nezklamal, protože od nahrání v dubnu loňského roku nasbíral více jak 5 milionů shlédnutí. Pro ty, kteří jste zvědaví na vnitřek myčky nádobí a jak to vlastně funguje, je právě tohle video,“ napsal do popisu. „V první řadě jsem byl opravdu zvědavý na to, jak se mycí prostředek rozptýlí, což jsem na žádném předchozím videu nikdy neviděl,“ uvedl Matt.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ukazuje se, že myčka má systematický proces, který je rozdělen do několika fází jako úvodní cyklus, plnění, namáčení, oplach, sušení, mycí cyklus, vysokotlaké mytí a podobně. Některé se dokonce víckrát opakují. Pak už není divu, že je tohle zařízení skutečně efektivní. Je však pravda, že odolné skvrny jako starý olej nebo mastnota celkově jsou stále výzvou i pro ty nejsilnější programy. Ale ještě není všem dnům konec a evoluce stroje neskončila.

Když jste vyrůstali bez ní

Jeden z diváků videa dokonce zmínil evoluci myček na nádobí. A také důvod, proč se jim někteří lidé brání. „Vyrostl jsem v domě, kde nebyla. Moje mamka nejspíš nevěřila, že je to tak efektivní jako ruční mytí. Dokonce jsem navštívil lidi, kteří myčku měli, ale vůbec ji nepoužili. Později jsem došel k závěru, že je to kulturní záležitost. Když mi táhlo na 30, konečně jsem se odstěhoval do vlastního bytu včetně nové myčky a naprosto jsem si ji zamiloval.“

„Ani nemám dost nádobí na to, abych ji nacpal plnou, takže mi vždycky vyleze beze skvrny. A jsem si jistý, že před 15 či 20 lety rozhodně tak efektivní nebyly.“ Návyk z dětství má na tyto preference nepochybně vliv. A stejně tak to, když se člověk setká s nějakou chybou přístroje, na kterou si pak vždycky vzpomene. Je však třeba mít na paměti, že technologie se vyvíjí neustále a drobný kiks by neměl odradit od usnadnění života.

Co nejpodivnějšího jste kdy zkoušeli dát do myčky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Zobrazit další články