Proč letectvo téměř odpálilo Měsíc vodíkovou bombou: Vše bylo důsledkem komunistického nátlaku

Když se hovoří o odpálení termonukleární zbraně na Měsíci, zní to jako bizarní schéma vyšinutého záporáka z komiksu, ale samotná skutečnost je daleko zajímavější.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

V roce 1958 se americká vláda rozhodla, že využije talentu některých špičkových vědců – zahájila tak Projekt A119. A to vše v důsledku komunistického nátlaku, když o rok dříve vyslal Sputnik svou první umělou vesmírnou družici. To uvrhlo americké úředníky i občany do stavu nejvyšší pohotovosti. Když si tento satelit podrobily dvě supervelmoci studené války, tak se tyto země staly skutečně poválečnou dominantou. Americká dominance však v té době stála hodně na bodu mrazu.

Závodění s komunisty

Spojené státy tedy potřebovaly získat zpět příběh a dokázat světu, že vesmírný závod neprohrály ještě předtím, než vůbec začal. Američané potřebovali uklidňující znamení, že komunisté nemají stálou převahu. Zároveň také chtěli dokázat, že Sputnik brzy nebudou následovat sovětské jaderné střely pršící na americkou půdu.

Důležité bylo vyniknout

Amerika potřebovala všem ukázat, že je přímo v závodě. A potřebovalo to něco velkého a dosažitelného. Stačilo se podívat okem na noční oblohu a hned bylo jasné, co vyniká a bije do očí. Vůbec totiž nevadilo, že projekt neměl žádný praktický účel nebo rozpoznatelné národní bezpečnostní cíle. Hlavním záměrem bylo ukázat světu, že USA dokážou něco ambiciózně velkolepého.

Obava a inspirace

Někdy před květnem 1958 požádalo americké letectvo tým ARF, aby prozkoumal něco skutečně neobvyklého. A to viditelnost a účinky hypotetického jaderného výbuchu na Měsíci. Letectvo chtělo překvapit Sověty a svět tím, že jen tak sfouknou Měsíc, což vyvolalo nepatrné obavy, ale zároveň i inspiraci oslovených vědců.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mnozí z těchto vědců byli vlastenci. Někteří byli uprchlíky z druhé světové války, kteří na vlastní kůži viděli tyranii a jen stěží jí unikli. I oni věřili tomu, co dělají. Studená válka byla totiž bojem na život a na smrt. K tomu se samozřejmě pojila i budoucnost svobodného světa. Tito muži a ženy měli soubor dovedností, který byl nedílnou součástí národní a potenciálně globální bezpečnosti.

Náhlé zrušení ambiciózního projektu

Program byl nakonec zrušen, ale konečný důvod je stále nejasný. Vše, co je známo, jsou spekulace z více zdrojů. Někteří říkají, že letectvo program zrušilo kvůli potenciálnímu nebezpečí pro lidi na Zemi. Jiní tvrdí, že vědci měli obavy z kontaminace Měsíce radioaktivním materiálem. Ten by totiž údajně zabránil jakékoli budoucí misi přistání člověka na jeho povrchu či potenciální kolonizaci. Existuje spousta dalších hypotéz a odhalení pravdy je stále blíž a blíž.

Jakou znáte další hypotézu, která tento projekt ukončila?

Zdroj: History
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články