Vanilkový pudink, vanilkový cukr, vanilkové tohle a tamto. Otázkou však je, kolik vanilky se v takto označených nebo pojmenovaných věcech vlastně skrývá.
Při testování Országova dortu cukráři Ádám Sztaracseka a László Nándori prohlásili, že cena vanilky je kdesi ve hvězdách. Více zdrojů dnes poukazuje na to, že cena kila vanilky je někde na hladině kila stříbra. Při cestě skrze snad jakýkoli obchod ale najdete vanilkových věcí hodně. Je ovšem rozdíl mezi vanilkou a její esencí, na což poukazuje i Kim Rose Francis. Jenže když je tak drahá, jak může být ve věcech za pár korun?
Není vanilka jako vanilka
Protože na přední stranu výrobku mohou producenti napsat prakticky cokoli, je načase podívat se na etiketu. Tady musí být údaje ze zákona pravdivé. A jen vysoce naivní zákazník by věřil, že zatímco podsvětí na Madagaskaru se kvůli podnikání s vanilkou navzájem likviduje, tak ji společnosti jen tak přidají do pudinku. Chemici už její aroma vynalezli dávno. Většina lidí však stále žije v přesvědčení, že když je takto potravina označena, tak v ní vanilka je.
Chyba „vanilkové příchutě“
Při rozboru celého tématu je třeba nejdříve upozornit na zlaté pravidlo. Pokud je někde uvedena „chuť“ nebo „příchuť vanilky“, neobsahuje samotnou vanilku. Některé produkty mohou obsahovat její semínka, v jogurtu se ale dočkáte pouze aromatu a vanilkového přípravku. Ten se skládá z vody, cukru, modifikovaného škrobu, přírodního vanilkového aromatu, regulátoru a zahušťovadel. Tedy „malých pomocníčků“, jak by řekl Roman Vaněk.
Stejně je na tom vanilkové cukroví. Žádná vanilková náplň, šátečky, prsteny, všechno jen aromata. Je dobře vědět i to, že ani dětská výživa s touto chutí neobsahuje skutečně vanilku, jen umělé dochucovadlo.
Nehledejte ji ani v cukru
Vanilkový cukr obsahuje spolu s dalšími ingrediencemi přibližně 3 % prášku extrahovaného z vanilkového lusku. Cukr obohacený trochou aromatu najdete snad ve všech běžně dostupných „vanilkových“ cukrech. Obal takového produktu odráží vanilku jen v názvech a obrázcích. Mezi ingrediencemi ji tak nemá cenu ani hledat.
Jak je to se zmrzlinou?
Výroba zmrzliny není nic složitého a nepotřebujete ani mnoho přísad. Na klasickou verzi je třeba mléko, smetana, žloutky, cukr a vanilka. Jestli fandíte moderním trendům, můžete to trochu obměnit. Veškeří fandové free-of-all nebo all-in school se ale shodují na tom, že vanilka prostě chybět nesmí. Jenže právě ona je to, co chybí většině těchto zmrzlin koupených v obchodech. Nehledejte ji tedy v dezertech ani kornoutových verzích.
Docela překvapivou skutečností je to, že trochu vanilky přidávají mnohem častěji malí lokální výrobci než velcí producenti. Je ovšem fakt, že například vanilková zmrzlina Magnum si svůj název nakonec zasloužila.
Syntetická verze vanilky
Vanilková esence, známá také jako umělý vanilkový extrakt, je obvykle tvořena vodou, ethanolem, propylenglykolem, emulgátory a chemickými dochucovadly a barvivy. Podobně jako extrakt si bere chuť z vanilinu, jde ale o syntetickou verzi, která je mnohem levnější než skutečné vanilkové lusky. Často se uvádí, že klíčovou složkou této esence je kastoreum, tedy sekret análních žláz bobrů, který voní podobně jako vanilka. Málokdy je ale použit v potravinách.
Použití esence neovlivní postup a strukturu výrobku, ovlivní ale jeho chuť.