Zázvor je zcela výjimečná rostlina používaná odedávna v tradiční medicíně. Hlavně tedy východní, rozšířila se ovšem už do celého světa právě pro své blahodárné účinky.
Kořen zázvoru se používá k léčbě bolestí, úlevě od trávicích potíží a jeho efekty opakovaně potvrzuje množství výzkumů. Je navíc možné ho použít jak čerstvý, tak přimíchaný do nápojů, sušený či ve formě čaje. Jeho užíváním lze dle Dr. Katherine Marengo výrazně prospět trávení. Obsažené sloučeniny posilují také produkci slin a žluči a stimulují aktivitu enzymů, které potraviny rozkládají. Stačí si dát před jídlem 1–2 gramy tohoto kořenu.
Prostředek proti nevolnosti
Zázvor pomáhá s rozkladem a odchodem střevních plynů z těla, stejně tak s vyprázdněním žaludku pomocí zvýšených kontrakcí. Takovým postupem můžete i zmírnit příznaky nevolnosti. Například námořní kadeti konzumují 2 gramy zázvoru, aby redukovali projevy mořské nemoci. Podobně ho mohou při ranních nevolnostech užívat i těhotné ženy.
Výzkumy také ukázaly, že je lepší než dimenhydrinát, obvyklé činidlo proti nevolnostem. Hlavně stran zmírnění kinetózy. Krom toho je účinnější než vitamin B6, pokud jde o prevenci zvracení u lidí, kteří podstupují operace nebo chemoterapii.
Silný bojovník proti zánětům
Stejně jako další protizánětlivé látky dovede zázvor inhibitovat zánětlivý enzym a vede tak ke snížení bolesti. To oceňují hlavně pacienti s artritidou. Vědci provedli nedávno i výzkum, který ukázal efekty extraktu ze zázvoru. Byly srovnatelné s diklofenakem, protizánětlivým lékem používaným právě při léčbě artritidy. Krom toho dovede ulevit při intenzivních křečích spojených s menstruací.
Podporuje zdraví vašeho mozku
Pravidelná konzumace zázvoru zlepší vaše kognitivní funkce redukcí zánětů a oxidačního stresu uvnitř mozku. Dle lékařů je tak zázvor potenciálním přírodním léčivem proti Alzheimerově chorobě i dalším neurodegenerativním chorobám. Podle některých výzkumů 800 miligramů zázvoru užívaných po dobu 8 týdnů zlepšilo u žen středního věku pozornost i paměť.
Nižší hladina špatného cholesterolu
Cholesterol je pro mnoho lidí strašák, je však třeba rozlišovat „špatný“ a „dobrý“. Zázvor umí pomoci s metabolismem tuku a snížit tak jeho hladinu v krvi. Účastníci výzkumu s vyššími hladinami lipidů měli při konzumaci 45 gramů zázvoru denně po dobu 45 dní hladinu špatného cholesterolu znatelně nižší. Týkalo se to i triglyceridů, a to na rozdíl od skupiny, která zázvor neužívala.
Riziko srdečních chorob
Zázvor umí kontrolovat činnost krevních destiček, které vedou k tvorbě krevních sraženin. Zároveň tak brání nekontrolovatelnému krvácení. Jeho pravidelná konzumace reguluje hladinu krevního cukru i krevní tlak a podporuje správnou cévní činnost. Jen 2 gramy zázvoru denně po dobu 3 měsíců mohou snížit krevní tlak i u diabetiků.
Doplněk pro léčbu rakoviny
Badatelé nedávno zkoumali podrobněji 6-gingerol, jednu z hlavních složek zázvoru. Ta může nabízet četné protirakovinné vlastnosti. Inhibuje totiž dělení a proliferaci rakovinných buněk. Dle jednoho z výzkumů snížily už 2 gramy zánět, který vede k nádorům tlustého střeva. Právě při léčbě tohoto onemocnění je zázvor velmi účinný. Aktuálně probíhá více výzkumů na toto téma pro možnou léčbu rakoviny močového měchýře, jater, kůže, prsu a lymfatického systému.
Klíčem je běžná součást jídelníčku
Pro plné využití vlastností zázvoru je třeba, aby se stal běžnou složkou jídelníčku, nejen příležitostným oživením.