4 nejšpinavější místa každého domu či bytu. Přestože jsou semeništěm bakterií, čistí je jen 10 % populace

Uklizení je pro většinu lidí rutina. Právě stereotypní činnost je však příčinou toho, že naší pozornosti často uniknou určitá zákoutí, v nichž se následně množí bakterie a plísně.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Kde je v domácnosti přítomno nejvíce bakterií? Na věcech a povrchu, se kterými naše kůže přichází pravidelně do styku. Právě předměty, na které pravidelně saháte, jsou živnou půdou pro bakterie. Jejich očista proto vyžaduje větší námahu, a hlavně pravidelnost. Problém je, že domácnost často uklízíme jen na úrovni toho, co vidíme. A když naši pozornost do hlubin nepřitáhne nějaký konkrétní problém, mnoho míst důkladné očistě stále uniká.

Zásuvka v chladničce

Anketa provedená agenturou Local Gardener zjistila u vzorku 1 500 lidí, že jen 10 % z nich opravdu pravidelně čistí a dezinfikuje zásuvku lednice. Dle potravinové expertky Jasmine Davenport-Murray se jedná o dosti vážný problém. „Cokoli, co přichází do kontaktu s potravinami, je nutné důkladně dezinfikovat a čistit,“ říká odbornice. U této zásuvky to platí dvojnásob, protože se v ní hromadí to, co z potravin uniká.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Může tak dojít například ke kontaminaci šťávou z masa. Davenport-Murray proto doporučuje tento roztok. Ve 3–4 litrech vody rozpusťte objem jednoho víčka bělidla. Tekutinu pak můžete použít i k očistě dalších kritických míst v kuchyni. Příkladem budiž pracovní deska nebo tlačítka myčky. „Tradiční úklid sice odstraní nečistoty i zbytky jídla, dál ale nejde. Dezinfekce redukuje na bezpečnou úroveň bakterie a také patogeny.“

Pračka

Varianta na pravidlo, že pod svícnem je největší tma. Zařízení, které čistí oblečení, může mít uvnitř snadno zásobu bakterií i plísní. Tohle byl případ německé nemocnice v roce 2012. Kvůli takto skrytým patogenům se nakazilo 13 novorozenců a jedno starší dítě. Různí se ovšem názory na to, jak často tuto akci provádět. Dle některých nejlépe jednou za měsíc, podle dalších stačí jednou za půl roku.

Krom běžně prodejných chemických přípravků lze použít také ocet a jedlou sodu. Bez ohledu na použité nástroje vyčistěte hlavně dávkovač prášku, místa kolem těsnění a jakékoli malé kouty a záhyby, které po cestě objevíte. Právě tady totiž sídlí bakterie.

Mobilní telefon

Průběžná dezinfekce telefonů se začala skloňovat hlavně během pandemie koronaviru, neškodí ale udržet tento zvyk i v klidnějších dobách. Problematický je mobil hlavně proto, že ho mnoho lidí používá při vaření, aniž by si myli ruce. To samé platí pro tablety, na kterých si mnozí čtou recepty. „Telefon může snadno přenášet mikroorganismy, zbytky stolice a obrovské množství dalších každodenních nečistot. Křížová kontaminace v kuchyni je opravdu problém.“

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zvykněte si proto otírat obrazovku telefonu utěrkou s obsahem alkoholu, pak si umyjte pečlivě ruce – tedy po dobu 20–30 sekund.

Okolí oken

Když už umýváte okna, nezapomeňte nikdy na jejich rámy. Mají totiž silnou tendenci chytat špínu a také plísně, jsou tedy rizikové pro vaše zdraví. Komplikací jsou také různé rolety a žaluzie, kde je plno malých plošek a spojů. A pokud v těchto místech občas zabijete mouchu, něco z ní nejspíš zůstane i v zatemňovacím zařízení. To je opět živná půda pro rozvoj nejrůznějších bakterií a plesnivění, kterého si nemusíte všimnout po celé měsíce.

Jaká místa, která jste snad nikdy nečistili, vás napadají?

Zdroj: Time
Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Zobrazit další články