Vědcem můžete být i v pohodlí domova. Na tyto jednoduché experimenty vám postačí jen pár cukrovinek

Sladkosti, například bonbóny, nejsou jen sladký požitek. Během několika experimentů se na nich můžete naučit mnoho zajímavých věcí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cukrovinkou je obecně označována potravina sladké chuti s obsahem cukru či umělého sladidla. Klasickým příkladem jsou žvýkačky, bonbóny nebo čokoláda. Jedná se o pochutiny, tedy potraviny s malou výživnou hodnotou, které však stimulují chuťové buňky. Jde o oblíbenou skupinu potravin jak mezi dětmi, tak i dospělými. Je třeba upozornit, že cukr způsobuje druh závislosti a nadměrná konzumace cukrovinek v mnoha ohledech škodí.

Jak se bonbóny potápí

Můžete je donutit potopit se a pak zase plavat? Potřebujete zabalené bonbóny, které jsou opravdu zatavené, nejen zabalené. Dále plastovou láhev s pevným víčkem a vodou. Též se hodí miska, špendlík a jehlové kleště. Zabalený bonbón hoďte do vody v láhvi a sledujte, zda plave. Pokud ano, pečlivě ji uzavřete a zmáčkněte. Pořád plave? Můžete zkusit položit láhev na ležato a stoupnout si na ni, případně vyzkoušet některý z následujících postupů.

iZdroj fotografie: Pxhere

Pomocí kleští vylovte bonbón z vody a lehce propíchněte obal. Dejte cukrovinku zpátky, obal by se měl pomalu začít plnit vodou, čímž uvězní vzduchové bubliny. Případně zkuste jiný bonbón nebo jinou láhev, kterou snadněji zmáčknete. Většina bonbónů je hustší než voda, takže se potopí. Pokud jsou ale v obalu vzduchové bublinky, budou ho celý držet nad vodou. Když láhev zmáčkněte, voda sevře také bonbón.

Otázka bublin a obalu

Vlivem tlaku se zmenší i bublinky v obalu. Bonbón tak tlačí na vodu méně a ona ho méně podporuje, proto se potopí. Když tento tlak ustane, bubliny se opět zvednou a vše se vrátí do původního stavu. Některé ryby mají měchýř, který funguje úplně stejně. Jakmile ho zmáčknou, tak se mohou potopit, když ho uvolní, vynoří se. Každý bonbón může být zabalen trochu jinak, takže se některé prostě nepotopí a některé zase nebudou nikdy plavat.

Můžete cítit pH?

Čím se dá otestovat kyselost nebo zásaditost? Například lakmusový papírek na jazyku? Budete potřebovat sadu kyselých bonbónů, lakmusový papírek s rozsahem pH 1–7, teplou vodu a několik malých misek. Do každé z nich dejte několik bonbónů – pro každý druh vezměte jednu. Zalijte je teplou vodou, dokud nebudou potopené. Kyselou část bonbónů nechte rozpustit, některé mají například skořápku, jiné se potřebují rozpustit kompletně.

iZdroj fotografie: Pxhere

Ochutnejte lžičku vody z každé misky. Jak moc je kyselá? Srovnejte misky podle intenzity chuti. Každou z nich otestujte papírkem. Odpovídají výsledky původnímu pořadí? Co se zde děje? Kyselou chuť způsobují kyseliny, takže čím silnější chuť, tím více kyseliny v bonbónu je. Pokud vaše chuť neodpovídá výsledkům, existuje několik vysvětlení, hlavně v případě obarvených bonbónů. Stejně tak některé příchutě mohou zakrýt kyselou chuť.

Slaná lázeň pro gumové červíky

Středné náročný experiment s dobou provedení 2 dny. Potřebujete 4 gumové červíky nebo medvídky, 3 menší čisté misky na cca 1 šálek vody, cukr a sůl. Do jedné misky dejte lžičku cukru, do druhé lžičku soli a obě zalijte vodou. Do každé misky dejte jednu gumovou sladkost a jednu nechte bokem pro srovnání. Po několika hodinách zkontrolujte velikost jednotlivých medvídků. Který z nich se za tuto dobu nejvíce změnil?

iZdroj fotografie: Pxhere

Šálek čisté vody je jako zředěný roztok. Přidáním soli vytvoříte koncentrát. Čím více soli, tím koncentrovanější. Pokud se může voda stát koncentrovanějším činidlem, tak to udělá, protože příroda se snaží o rovnováhu. Tento proces se jmenuje osmóza. Tu můžete vidět v praxi u medvídka v čisté vodě. Voda rozpustí cukrovou želatinu a medvídek se roztáhne. Podle koncentrace roztoku se gumový medvídek roztáhne více nebo méně.

Vrstvy vycházející z hustoty

Barviva s odlišnou hustotou se dají použít jako vrstvy. Potřebujete 2 balíčky barviva jedné barvy a 1 balíček jiného odstínu, dále úzkou sklenici s vodou. Dovnitř vlijte 2 balíčky barviva stejné barvy a počkejte pár minut, než se rozpustí. Nalijte třetí balíček. Smíchají se, nebo zůstane jedna na povrchu? Co zde probíhá? Tekutina s menší hustotou plave na povrchu, proto olej plave na vodě. Ovšem zde jsme měli tři stejné roztoky, nebo ne?

Ne zcela. Když se rozpustily první dva balíčky barviva, vznikl na dně sklenky silný sladký roztok. Při přidání třetího balíčku přibyl na hladině slabší, než se rozpustí a vytvoří pruh barvy.

Bradavičnatá lékořice

Mohou na hladké lékořici vyrůst bradavice? Pokus na 5 minut s asistencí dospělého. Potřebujete zakroucenou lékořici, mikrovlnku a talíř do ní vhodný. Případně papír na pečení a normální troubu. Lékořici dejte na talíř či papír a ohřejte ji v mikrovlnce na nízký nebo střední výkon. Každých 30 sekund ji kontrolujte, aby nezačala hořet. Také sledujte, jestli jí narostly bradavice. Případně ji dejte do trouby na 150 stupňů a kontrolujte co 5 minut.

iZdroj fotografie: Pxhere

K čemu dochází? Lékořice, stejně jako většina měkkých sladkostí, obsahuje malé procento vody. Bradavice vznikají, když se voda zahřeje a vytváří tak malé bublinky páry. A proč se lékořice v mikrovlnné nebo běžné troubě neroztaví? Protože obsahuje také mouku, která se zkrátka nerozteče. Podle některých definic to také znamená, že lékořice vlastně není sladkost. Užívejte si ji ovšem dál, na její chuti toto nic nemění.

Plavající gumové žabičky

Dokáží gumové žabky plavat? Na tento jednoduchý experiment potřebujete 2 dny. Dále gumové žabky obalené v marshmallow, například Haribo, a čistou nádobu s vodou. Do ní jednoduše vložte žabky a počkejte 2 dny. Co se žábám stalo? Jak začnou natahovat vodu, stane se několik věcí. Nejdříve se postupně zvětší a tím se změní jejich hustota, kterou se přiblíží vodě.

iZdroj fotografie: Pxhere

Zvětší se i marshmallow a jeho vzduchové bublinky. Mohou dokonce přijít o cukr, který se ve vodě rozpustí. Pokud se bublinky vzduchu dostatečně zvětší, může se stát, že změna hustoty zvedne žabky ze dna a ony budou ve vodě plavat.

Průsvitné Taffy

Mohou být Laffy Taffy průsvitné? Potřebujete k ruce jednoho dospělého a 30 minut. Dále Laffy Taffy nebo jinou měkkou ovocnou sladkost, papír na pečení a troubu. Troubu rozehřejte na 150 stupňů a na pečící papír dejte nerozbalené bonbóny. Zahřívejte je asi 30 minut a každých pár minut kontrolujte. Jak budou nakonec vypadat? Viděli jste někdy stroj na výrobu těchto sladkostí? Kovové paže materiál natahují a skládají, a to stejné pořád dokola.

Jak se toto děje, jsou uvnitř uzavřeny vzduchové bublinky, což dělá Laffy Taffy měkké a žvýkací. Bez těchto bublinek, které oddělují molekuly cukru, by byly tyto cukrovinky tvrdé jako lízátko. Bublinky také lámou světlo, jež Laffy Taffy neprojde a je pohlceno. Když to celé zahřejete a roztavíte do loužičky, část vzduchu může zase uniknout a materiál je opět průsvitný.

Na který pokus se nejvíce těšíte?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Zobrazit další články