Jak se vyrábí káva bez kofeinu? Na odstranění povzbudivé látky existuje několik metod

V dnešní době je naprosto všední jít do kavárny a objednat si kávu dle našich preferencí. Jednou z mnoha možností je i káva bez kofeinu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Káva je dnes jedním z nejpopulárnějších nápojů celého světa. Z té bez kofeinu je odstraněn kofein, respektive je jeho přítomnost snížena asi o 97 %. Tento druh je silně doporučen například kardiakům nebo osobám trpícím zvýšeným krevním tlakem. Káva bez kofeinu se na celosvětové spotřebě podílí asi z jedné desetiny. Šálek kávy bez kofeinu (obvyklých 240 ml) obsahuje kofeinu nejvýše 12 miligramů, klasická má ve stejném objemu přes 100 mg.

Další možné postupy dekofeinizace

Původní proces byl vyvinut v roce 1903 Ludwigem Roseliusem. To byl německý obchodník s kávou a také zakladatel firmy Kaffee HAG. Používal benzen k rozpuštění kofeinu v ještě nepražených kávových bobech. Protože je ale benzen silně karcinogenní, byl od té doby nahrazen mnohem bezpečnějšími metodami včetně dichlormethanu a ethylacetátu. Oba se totiž odpaří ve fázi, kdy už jsou zrna v procesu pražení.

Obecně existují dva postupy, evropský a tzv. švýcarský vodní proces. V případě evropského je nepražená káva namočena do vody. Jakmile dojde k otevření zelených zrn, jsou promyta dichlormethanem, který kofein absorbuje. Pak následuje opětovné promytí a nakonec vysušení. Výhodou procesu je velké zachování původní chuti i aromatu kávy. Nápoj v sobě i přesto nese drobné chemické příchutě, pro konzumenta je tak méně atraktivní.

Další, ne tolik příjemná metoda

Švýcarský vodní proces postrádá chemickou složku, způsobuje ovšem větší odliv vůně i chuti výsledné kávy. Káva je kompletně louhována v horké vodě i páře a výluh poté projde filtry s aktivním uhlíkem. Ty zachytí právě kofein a následně se do tekutiny opět namočí zrna. Tak do sebe znovu dostanou chuť i vůni, ovšem v menší míře. Kromě kofeinu tento proces totiž odstraní i éterické oleje, tedy právě nositele vůně a chuti. Pro vodní metodu je vhodnější arabika.

iZdroj fotografie: Pxhere

Kofein je alkaloid stimulující centrální nervovou soustavu i srdeční činnost. Jde o celosvětově nejrozšířenější stimulant, tedy o nejběžnější drogu. Sám o sobě je hořkou, krystalickou látkou a objevil ho v roce 1819 německý chemik Ferdinand Runge. Vyskytuje se hlavně v kávových bobech, listech čajovníku a ořeších koly. Při požití dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost organismu, jde o nejpopulárnější legální psychoaktivní látku světa.

Kterou kávu máte nejraději a měnila se nějak vaše preference?

Zdroj: ScienceNews

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Zdravá a fit: Ideální cviky pro ženy po čtyřicítce, pro zdravé tělo i zdravého ducha
Události247.cz
Události247.cz
Nejistý osud Ruska: Pád Putina bude možná horší, než konec Stalina. Na místo šéfa Kremlu může nastoupit někdo daleko krutější
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Video: účinný protivzdušný komplet Alvis Stormer nečekaně prohrál se sebevražedným dronem, měl mj. nejrychlejší MANPADS světa
adbz.cz
adbz.cz
Loupání česneku už nebude noční můrou. Za pár sekund se dá úplně bez pomůcek oloupat celá palice