Otestujte kvalitu másla ještě v obchodě. Evropská komise prozradila, jak poznat nekvalitní výrobek na první dobrou

Jedná se o základní a nenahraditelnou potravinu. Můžete najít i tuky jiného druhu a koncentrace, jenže máslo je skutečně jen jedno. Přesto se ho mnozí snaží napodobit.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

V dobách před průmyslovou revolucí bylo máslo věcí domácí výroby, hlavně u šikovných hospodyněk. Základem bylo zkysnuté mléko, díky kterému mělo máslo lepší chuť a déle vydrželo. Shora se sebrala smetana a dala se do speciální nádoby – máselnice. Tam se pak stloukalo, což trvalo asi dvě hodiny. Dnes už tohle nahradily moderní technologie, jenže poctivé máslo má pořád své nároky, kterým je třeba dostát, pokud chcete kvalitní produkt.

Údaje už v obchodě

Základní složkou poctivého másla je kvalitní a co nejčerstvější smetana, která má vliv na trvanlivost. Máslo z lokálních farem tudíž neprošlo žádným složitým cestováním a logistikou. Mléčný tuk musí mít dle směrnice EU podíl minimálně 80 %, aby mohl být výrobek označen za máslo. Zároveň nesmí ale dosáhnout 90 %. Tuzemská másla obsahují obvykle 82 % tuku a jsou bez emulgátorů a konzervačních látek. Věnujte tedy pozornost názvu a podílu tuku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Barva másla je ovlivněna tím, čím se živily krávy, které poskytly mléko na jeho výrobu. Přirozeně má lehce smetanově žlutavou barvu. Výraznější odstín žluté ukazuje na přítomnost barviva. Samotná konzistence se odvíjí od kvality výroby a taky obsahu vody. To ukáže chování povrchu másla po vyndání z chladu. Kvalitní je pevné, tvrdé a nelepí se k obalu. Čisté máslo se okamžitě rozpouští a má tmavě hnědou barvu.

Ne všechno je máslo

V chladírenském boxu supermarketu se dá najít mnoho kostek, které se máslovitě tváří, ale jde o náhražku. Složením totiž nesplňují podmínky, aby mohly nést označení „máslo“. Většinou se od něj odlišují přidanými látkami a větším podílem vody. Roli hrají také emulgátory, které mohou udržet konzistenci tam, kde to nezvládne podíl tuku. Například „polotučné máslo“ zní lákavě, jenže má menší výživovou hodnotu a podíl tuku 39–41 %.

iZdroj fotografie: Pixabay

Přidané látky lze ověřit několika způsoby. Rozpusťte trochu másla s kokosovým olejem a v nádobě je dejte do lednice. Pokud ztuhnou v oddělených vrstvách, pak je máslo vylepšené. Čisté máslo se na dlani začne rozpouštět už jen tělesným teplem. Do kousku rozpuštěného másla přidejte trochu Lugolova roztoku, případná hnědá barva ukáže přítomnost škrobu. Máte máslo běžně na seznamu, nebo hledáte alternativní produkty?

Zdroj: Times of India, Evropská komise

Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Ladislav Podešva
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články