Poznejte, jak lehce oloupat banán za pomoci opičího způsobu. Je to jednoduché, banán zůstane celý a nepomačká se.
„Celá ta konstrukce spojující opice a banány je ve skutečnosti jeden velký výmysl,“ uvádí profesorka Katharine Milton z Kalifornské univerzity. Specializuje se na dietární ekologii primátů. „Jedlý banán je šlechtěná domestikovaná rostlina a ovoce. Divoké opice by se s banánem nikdy nesetkaly, pokud by se nepohybovaly kolem lidských příbytků, kde byly banánovníky zasazeny.“ Toliko k přirozenému výskytu této rostliny.
Kouzla prováděná se stopkou
Opice nemusí být původními konzumenty banánů, ale vynalezly techniku, které se říká „opičí metoda“. Tu používají některá zvířata právě při loupání banánů a zapojují se při ní i nohy. Stěžejní prvek oloupání banánu ze slupky je stonek, tedy ta tvrdá koncovka, která vyčuhuje na jedné straně. Myslíte, že tato stopka je jako zip a má otevřít celou slupku? Nebo ji používáte jako držadlo, zatímco se vrtáte v tupém druhém konci tropického plodu?
Pokud jste odpověděli „ano“ na tu první možnost, pak pro vás máme špatnou zprávu. Tohle je totiž špatný způsob loupání banánu. Tato technika je mnohými kritizována za to, že stopka praskne a nejspíš skončíte se smutným a rozmačkaným banánem. Jestli si chcete banán užít opravdu co nejlépe, zvolte právě „opičí metodu“, jak tomu říká mnoho odborníků a milovníků opic i tohoto populárního ovoce.
Jak oloupat banán aneb Držení za stopku
Banány rostou v trsech a tvrdý konec je ve skutečnosti vrcholek ovoce, zatímco stopka je dno. Z toho logicky vychází, že přirozenější způsob, jak se s banánem vypořádat, je chytit ho za stopku, což proces celkově zlepšuje. Když držíte stopku v ruce, můžete prsty zmáčknout druhý konec, který pak snadno rozbijete. Následně oloupete kraje banánu – bez jakéhokoli nepohodlného ohýbání a mačkání, které by poškodilo měkkou vnitřní dužinu.
Toto ovoce sice nemusí být přirozenou součástí opičího jídelníčku, mnoho videí však ukazuje, že si s ním tato zvířata poradila naprosto intuitivně. Zcela neomylně nalezly opice tuto „správnou“ cestu, jak banán oloupat a pustit se do jídla. Nicméně se to nemusí hodit například na pracovišti. Při moderní výbavě není také problém jakoukoli část banánu naříznout a zbytek oloupat, protože stopku ohýbáme právě proto, aby praskla.
Na jaký způsob obvykle toto ovoce konzumujete?