Převařujete v konvici stále tu stejnou vodu dokola? Dopouštíte se gigantické chyby a koledujete si o pořádnou zdravotní neplechu

Pokud na zalití čaje použijete vodu, která už jednou varu dosáhla, nejspíš totálně likvidujete chuť oblíbeného nápoje. A navíc ohrožujete vlastní zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vaření vody určené na čaj opakovaně může vést k „prázdné“ chuti. Potvrzuje to i předseda Britské čajové asociace William Gorman. Dalšími kontroverzními prvky kolem přípravy čaje je například ohřívání hrnku v mikrovlnce, pokud vám čaj vystydne. Uvařit si čaj se zdá být tou nejjednodušší věcí na světě, i tato činnost však dovede být záludná. A to hned od prvního kroku, tedy přípravy vody na jeho zalití.

Kouzla a záhady kolem čaje

Opakované vaření vody na čaj vám přivodí prázdnou chuť. Na správný šálek potřebujete čerstvou vodu, protože opětovný ohřev z ní dostává všechen kyslík a dusík. Pokud vám během pití šálek napůl vychladl, Gorman silně doporučuje ohřátí v mikrovlnce po dobu 15–20 vteřin místo přípravy nového šálku. Pro někoho to může znít trochu kontroverzně, on ovšem doplňuje vědecké zdůvodnění takového postupu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ohřátí v mikrovlnce je z vědeckého hlediska jen rozpohybování molekul vody a její dostání na požadovanou teplotu. To znamená i absenci ovlivnění chuti samotného čaje. Stojí přitom za zmínku, že pokud máte dokonale čistou, destilovanou neionizovanou vodu, při opětovném záhřevu se jí nic nestane. Ovšem běžná voda obsahuje rozpuštěné minerály a plyny, které logicky budou při změnách teploty pracovat a reagovat.

Neviditelné procesy ve vařící vodě

Když je voda z kohoutku jednou převařena, nestálé složky a rozpuštěné plyny z ní zmizí. Pokud však tu samou vodu vaříte opakovaně, riskujete zvýšenou koncentraci nežádoucích chemikálií, které se ve vodě mohou skrývat, a tento proces je vynese na světlo. Chemikálie ve vodě se tímto postupem koncentrují, a to konkrétně látky jako dusičnany, arsen nebo fluor. Každé další „kolo“ nad sto stupňů posouvá vodu někam dál.

iZdroj fotografie: Pixabay

A toto „dál“ znamená obvykle přechod ke stavu, který nejenže nechceme použít na čaj, ale jenž může obecně ohrožovat naše zdraví. S každým převařením se totiž uvedené látky stávají koncentrovanějšími a něco takového opravdu nechcete mít ve svém těle. Takže i když nejste čajoví labužníci, věnujte přípravě tohoto klasického nápoje nějakou péči a pozornost. Nejde jen o estetiku či samotný prožitek, ale může jít skutečně o vaše zdraví.

Zdroj: HuffingtonPost

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články