Převařujete v konvici stále tu stejnou vodu dokola? Dopouštíte se gigantické chyby a koledujete si o pořádnou zdravotní neplechu

Pokud na zalití čaje použijete vodu, která už jednou varu dosáhla, nejspíš totálně likvidujete chuť oblíbeného nápoje. A navíc ohrožujete vlastní zdraví.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vaření vody určené na čaj opakovaně může vést k „prázdné“ chuti. Potvrzuje to i předseda Britské čajové asociace William Gorman. Dalšími kontroverzními prvky kolem přípravy čaje je například ohřívání hrnku v mikrovlnce, pokud vám čaj vystydne. Uvařit si čaj se zdá být tou nejjednodušší věcí na světě, i tato činnost však dovede být záludná. A to hned od prvního kroku, tedy přípravy vody na jeho zalití.

Kouzla a záhady kolem čaje

Opakované vaření vody na čaj vám přivodí prázdnou chuť. Na správný šálek potřebujete čerstvou vodu, protože opětovný ohřev z ní dostává všechen kyslík a dusík. Pokud vám během pití šálek napůl vychladl, Gorman silně doporučuje ohřátí v mikrovlnce po dobu 15–20 vteřin místo přípravy nového šálku. Pro někoho to může znít trochu kontroverzně, on ovšem doplňuje vědecké zdůvodnění takového postupu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Ohřátí v mikrovlnce je z vědeckého hlediska jen rozpohybování molekul vody a její dostání na požadovanou teplotu. To znamená i absenci ovlivnění chuti samotného čaje. Stojí přitom za zmínku, že pokud máte dokonale čistou, destilovanou neionizovanou vodu, při opětovném záhřevu se jí nic nestane. Ovšem běžná voda obsahuje rozpuštěné minerály a plyny, které logicky budou při změnách teploty pracovat a reagovat.

Neviditelné procesy ve vařící vodě

Když je voda z kohoutku jednou převařena, nestálé složky a rozpuštěné plyny z ní zmizí. Pokud však tu samou vodu vaříte opakovaně, riskujete zvýšenou koncentraci nežádoucích chemikálií, které se ve vodě mohou skrývat, a tento proces je vynese na světlo. Chemikálie ve vodě se tímto postupem koncentrují, a to konkrétně látky jako dusičnany, arsen nebo fluor. Každé další „kolo“ nad sto stupňů posouvá vodu někam dál.

iZdroj fotografie: Pixabay

A toto „dál“ znamená obvykle přechod ke stavu, který nejenže nechceme použít na čaj, ale jenž může obecně ohrožovat naše zdraví. S každým převařením se totiž uvedené látky stávají koncentrovanějšími a něco takového opravdu nechcete mít ve svém těle. Takže i když nejste čajoví labužníci, věnujte přípravě tohoto klasického nápoje nějakou péči a pozornost. Nejde jen o estetiku či samotný prožitek, ale může jít skutečně o vaše zdraví.

Zdroj: HuffingtonPost

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Kopřivu dvoudomou znali už staří Egypťané. Její pozitivní účinky na artritidu potvrdila i věda
Události247.cz
Události247.cz
,,Hrozba jaderného konfliktu nepominula. Naopak se zvýšila,“ říká exprezident Ruska Medveděv
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Video: účinný protivzdušný komplet Alvis Stormer nečekaně prohrál se sebevražedným dronem, měl mj. nejrychlejší MANPADS světa
adbz.cz
adbz.cz
Scvrklý svetr už nemusí letět do koše. Zachránit se dá mrazem nebo pomocí alobalu