Jak správně nabrousit kuchyňské nože? Minutový trik profesionálních kuchařů, díky kterému budou krájet jako zbrusu nové

Ohledně nožů existuje několik běžných omylů. A nejde přitom o líbivou značku nebo design, ale o prostou samotnou čepel.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Pokud svůj kuchyňský nůž opravdu řádně nabrousíte, změní to naprosto celé vaření. Drobná pozornost věnovaná tímto směrem by měla být součástí každé řádné kuchyně, kde má skutečný kuchař předvést své dovednosti. Netřeba snad vysvětlovat, že tupé nože jsou základním nepřítelem jakéhokoli vaření. Nejen, že je s nimi krájení náročné, ale riskujete také mizerné zpracování surovin i vlastní zdraví kvůli vyššímu riziku poranění.

Brousek kontra ocílka

V první řadě musíme rozdělit dvě činností a to broušení a udržení čepele. K tomu prvnímu slouží přímo brousek, k tomu druhému ocílka. Brousek vrací čepeli ostrost, ocílka ji udržuje. Pokud jste se například někdy dívali na Gordona Ramsayho v soutěžích typu Master Chef, používá ocílku téměř reflexivně a má ji neustále po ruce. Zvláště pokud se pouštíte do tuhých a jinak náročných potravin, nebojte se po ní průběžně sahat.

iZdroj fotografie: Pixabay

V případě dobrého použití ocílky by brousek měl přijít ke slovu jen jednou za čas. Případně tehdy, pokud narazíte na staré tupé nože a chcete je začít používat. Existují brusné kameny pro skutečně kvalitní čepele, případně příruční brousky, kterými stačí kuchyňské nože jednou za čas „protáhnout“. Pro běžnou domácnost jsou ideální, pokud řešíte jen občasné vrácení ostrosti a nemáte nože za desítky tisíc korun.

Úhel čepele je klíčem k úspěchu

Pokud se pouštíte do samotného broušení, hraje hlavní roli úhel, které svírá čepel a brusná strana. Čím je úhel menší, tím ostřejší čepel získáte, ale rychleji se otupí. Ideální rozmezí je asi 10 – 30 stupňů, pokud váháte, zkuste střed v hodnotě 15 – 20. Horní rozsah, tedy 20 stupňů, je nejběžnější právě pro kuchyňské nože. Některé brusné kameny potřebují pro broušení naučit, výrobce ovšem přesné podmínky vždycky uvádí v návodu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Při údržbě čepele vezměte ocílku do nedominantní ruky, špičkou výše než rukojeť. Nůž vezměte do druhé a udržujte čepel vůči ocílce v náklonu 20 stupňů. Podstatnější než náklon je jeho udržení po celou dobu. Každou stranu nože přejeďte asi osmkrát, vždycky tahem rukojeti nože k sobě. Ocílku používejte před každým použitím nože. Ideálním výsledkem bude, že brousek budete potřebovat skutečně sporadicky.

Zdroj: EpiCurious

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Zobrazit další články