Existuje jeden drobný trik, kterému nejspíš neuvěříte, dokud ho neuvidíte sami. Jednoduše nalijete vodu do sklenice a máte led.
Jenže ta voda musí být „superstudená“, pak můžete s úžasem sledovat, jak vám mrzne přímo před očima během nalévání. Není to žádný kouzelnický trik nebo chemická potrhlost. Jde o normální vodu a celý pokus si můžete vyzkoušet klidně u sebe doma s vodou, kterou koupíte. Vědecký koncept, který za tímto trikem stojí, se jmenuje „superchlazení“ a poměrně vystihuje, o co se ve skutečnosti jedná.
K bodu mrazu, ani o kus dál
Laicky řečeno jde při „superchlazení“ o to, aby se teplota dostala co nejlbíž k bodu mrazu, aniž by přitom tekutina skutečně zmrzla. Je to trochu ošemetné, ale skutečně nebudete potřebovat žádné zvláštní vybavení, abyste mohli celý postup sami vyzkoušet. Postačí vám jedna plná láhev filtrované vody bez ochucení nebo minerálů a jedna prázdná láhev.
Dále budete potřebovat obyčejnou vodu, ideálně z kohoutku, a samozřejmě se v pokusu neobejdete bez klasického mrazáku. Nejdříve napusťte do prázdné lahve kohoutkovou vodu. Tahle voda nebude „superchlazená“, protože s vodou z vodovodu to nefunguje. Pomůže nám ale určit, jak dlouho bude muset být filtrovaná voda v mrazáku, aby se dostala do správného bodu vychlazení.
Samotný experiment „supermrazení“
Vezměte obě lahve s vodou a dejte je do mrazáku, kde je ponechte aspoň dvě hodiny. Kontrolujte je přitom každých deset minut. Voda z kohoutku by měla zmrznout ještě před filtrovanou vodou. Jakmile se tak stane, jednejte. Pokud jste správný moment propásli a led už se vytvořil v obou lahvích, vyjměte je a začněte znova. Pointou je mít filtrovanou vodu ochlazenou na stav těsně před jejím vlastním zmrznutím, proto pravidelná kontrola obou lahví.
Když se vám povede správné načasování, nalijte superchlazenou filtrovanou vodu do vychlazené sklenice a sledujte, jak se tekutina mění v led. Vaši přátelé si budou nejspíš myslet, že skutečně kouzlíte. Stejný proces bude fungovat i na další nápoje jako třeba pivo, trikem je vystižení pravého momentu, kdy vytáhnout nápoj z mrazáku. Pokud počkáte moc dlouho, budete mít v lahvi jen kus nudného ledu, což nikoho neohromí. Ale s trochou praxe budete vědět, jak na to.