Proč má pivo z plechovky horší chuť: Odborník z oboru prozradil, co všechno ji ovlivňuje a poradil, jak udělat domácí test

Prakticky každý pivař narazí dříve nebo později na to, že plechovkové pivo není stejné jako lahvové. V čem ten rozdíl spočívá, to nám prozradí fundovaný odborník.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Někdo nedá na plechovku piva dopustit, pro jiného je to jen nouzové řešení. Otázka důvodu odlišnosti chuti piva v plechu vyvstává při nejedné obsáhlé a dlouhé diskusi. Dle potravinářského inženýra Zsolta Traszkovicse je však důvod na možná překvapivém místě. Jakkoli to zní podivně a mnozí „zasvěcenci“ to budou odmítat, je to hlavně v našich hlavách. Plechovka i lahev totiž obsahují pivo naprosto identické.

Problém smyslů a vnímání

Není novinkou, že nás dovede velmi ovlivnit očekávání, které zkresluje realitu. Když nám něco chutná jinak, lze to v mnoha případech přičíst jednoduše našemu očekávání a touze po rozličné chuti. Podle specialisty někteří milovníci zlatého moku uvádí pocit kovové příchutě, je to však technicky vyloučeno. Produkt jednoduše nemůže z obalu žádný takový vjem převzít. Dle předpisu totiž obal nesmí s výrobkem nijak reagovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Z odborného hlediska jsou plechovky piva mnohem lepší na skladování. Pivo uvnitř je už obalem chráněno před světlem, jehož trvající vliv může vést ke zhoršení kvality. Ostatně proto jsou pivní lahve tmavě hnědé nebo tmavě zelené a doporučuje se skladování někde ve stínu. Alfa kyseliny obsažené v pivu se totiž vlivem světla rozkládají, a tak dochází ke vzniku velmi nepříjemných aromatických složek. Má to vliv na chuť?

Semináře a pivní test

Nepochybně ano, jenže toto se týká jen lahvových piv, plechovkové tedy opět vítězí. Traszkovics připomíná, že na seminářích pro pivní profesionály se pořádají různá smyslová cvičení. Ta zahrnují zkušené experty i zájemce z laické veřejnosti. Smyslem je lidem ukázat, že naše skutečné pocity se mohou velmi lišit od toho, co chceme cítit. Tento test si můžete dokonce celkem snadno vyzkoušet u vás doma:

iZdroj fotografie: Depositphotos
  • Opatřete si v obchodě 2–3 druhy piva v plechu i lahvové verzi.
  • Všechny dejte asi na 1–2 hodiny do lednice, abyste u nich dosáhli stejné teploty.
  • Někoho dalšího požádejte, aby nápoj z každé lahve a plechovky nalil do 3 zcela totožných sklenic. Ty předem očíslujte, ideálně pomocí 3 náhodných čísel.
  • Váš pomocník zapíše, které číslo patří kterému pivu, pak sklenice zamíchá.
  • Postupně ochutnejte všechny vzorky a zkuste trefit, které pochází z lahve či z plechovky. Pak si svůj odhad srovnejte se skutečným stavem věci.

Výsledek?

Dle potravinového odborníka lze možná nějakou drobnou odchylku najít, nedělejte si ale naděje na drastické rozdíly. Účastníci těchto cvičení od sebe kolikrát nedokážou rozeznat ani jednotlivé značky.

Jak je to s točeným pivem?

Zde může hrát roli technika čepování, a to, čím pivo po cestě projde. Nápoje v lahvích i plechovkách jsou tepelně zpracovány a mají jiné parametry než jejich sudové verze. Proto se v tomto případě drobný rozdíl objevit může a nahrává čepovanému pivu. Stejně tak hraje roli, že čepované pivo konzumujete opravdu čerstvé, zatímco balené může ve skladišti obchodu strávit poměrně dlouhou dobu, než se vám dostane do úst.

Který typ piva vám vyhovuje nejvíc?

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články