Již v roce 2024: Aplikace, kterou používá 84 % Čechů bude zpoplatněna. Kdo nezaplatí 3828 Kč, ten má utrum

Máte tuto aplikaci? Pak se připravte na to, že již brzy budete povinně muset platit mnoho poplatků. Většina z nás si pořádně připlatí.

i Zdroj fotografie: Helar Lukats / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Máte tuto aplikaci? Provozovatelé těchto online platforem si jsou vědomi svého vlivu a rozhodli se ještě více monetizovat své služby. Jedním z příkladů je Facebook, který patří mezi nejoblíbenější sociální sítě na celém světě. Tato situace není jiná ani v České republice. Nyní se však objevuje hrozba, že někteří uživatelé by mohli začít platit za používání Facebooku.

Zpoplatnění oblíbené aplikace

Podobná pravidla by se měla vztahovat i na další populární síť, Instagram, která spadá do skupiny Meta Platforms. Placené verze by však měly pro uživatele nabízet jednu klíčovou výhodu – možnost využívání sociálních sítí bez reklam. Tato výhoda však není zadarmo. Měsíční předplatné by na počítači činilo 10 eur, což je přibližně 245 korun, a na chytrých telefonech by se to pohybovalo kolem 319 korun.

Placené úložiště

Další výraznou změnou, která nás čeká, je týkající se oblíbené komunikační aplikace WhatsApp. Na konci roku 2023 oznámila společnost Google důležité rozhodnutí ohledně této aplikace. Od začátku roku 2024 se zálohy dat na WhatsAppu začnou započítávat do celkového datového objemu na cloudovém úložišti uživatelů Androidu, což povede k zavedení nových poplatků.

Sociální sítě iZdroj fotografie: Depositephotos
Některé aplikace budou pořádně zdražovat.

Tuto proměnu si uživatelé WhatsApp Beta začali všímat od prosince 2023, a od roku 2024 ji společnost bude postupně implementovat pro všechny uživatele WhatsAppu na Androidu. Google nyní poskytuje 15 gigabajtů dat zdarma, ale jakmile dosáhnete tohoto limitu, budete nuceni připlatit, uvádí web Události247. Tím Google ve skutečnosti srovnává podmínky pro uživatele Androidu a iPhone. Uživatelům iOS se zálohy na WhatsAppu do limitů využití iCloudu vždy započítávaly.

Jak vysoké poplatky budou

Platby za dodatečné úložiště se pohybují od 59 korun měsíčně za 100 GB, přes 79 korun za 200 GB, až po 299 korun měsíčně za velké úložiště 2 TB. Pokud si nepřejete za rozšíření úložiště platit, máte možnost provést úklid na svém účtu Google, odstranit staré soubory, fotografie a videa. Tím se vyhnete poplatkům v momentě, kdy začnou platit nové smluvní podmínky. Někteří uživatelé však vyjádřili svůj nesouhlas s tímto krokem a zvažují přechod na alternativní platformy, například Viber.

Co říkáte na nové poplatky těchto aplikací?

Diskuze Vstoupit do diskuze
75 lidí právě čte
Autor článku

Patrik Burčal

Zobrazit další články