Jak krok za krokem vzniká med?

Med je jedinečným výsledkem společné práce včel a včelařů. Aby mohl vzniknout, musí včely vynaložit velké úsilí při hledání nektarodárných rostlin, sběru nektaru a jeho zpracování. Neméně důležité je i správné získávání a příprava medu ze strany včelaře. Podívejme se na fascinující proces vzniku medu krok za krokem.

i Zdroj obrázku: pexels.com
                   

Hledání nektarodárných rostlin

Výroba medu začíná ve chvíli, kdy začínají kvést rostliny. Včely průzkumnice vyhledávají zdroje potravy a po návratu do úlu pomocí speciálního tance předávají ostatním informace o poloze nalezených květů. Díky tomu včely létavky snadno najdou cestu k nektaru a nemusí ztrácet energii zbytečným hledáním.

Sběr nektaru

Dalším krokem je samotný sběr. Včely létavky navštěvují květy označené průzkumnicemi a pomocí sosáku sbírají nektar nebo medovici. Nektar ukládají do medného váčku, odkud jej později předají dalším včelám. Při sběru zároveň dochází k opylování rostlin, což je jeden z nejdůležitějších přínosů včel pro přírodu.

Návrat do úlu a předání nektaru

Po návratu do úlu včely předávají nasbíraný nektar dělnicím. Tento proces se nazývá trofalaxe – nektar přechází z jednoho váčku do druhého. Už v této chvíli začíná první fáze zpracování díky enzymům obsaženým ve slinách včel. Složené cukry se rozkládají na jednodušší a nektar se zároveň částečně zahušťuje.

Odpařování vody

Čerstvý nektar obsahuje až 80 % vody, což je příliš mnoho. Aby se z něj stal med, musí se obsah vody výrazně snížit. Včely proto roztírají nektar po povrchu plástů a intenzivně mávají křídly. Díky proudění vzduchu dochází k odpařování vody a postupnému houstnutí medu.

Zavíčkování plástů

Jakmile med dozraje, včely jej zakryjí tenkou vrstvičkou vosku. Takto chráněný med je izolovaný od vlhkosti i nečistot a může být bezpečně uchováván po mnoho měsíců.

Medobraní

Když je med zralý, přichází čas na práci včelaře. Ten musí zkontrolovat, zda je med připravený ke sklizni. Pokud ano, vyjme z úlu rámky naplněné zavíčkovaným medem.

Odvíčkování plástů

Aby se med dostal z plástů, je potřeba odstranit voskový kryt. Včelař k tomu používá speciální odvíčkovače – nože nebo vidličky. Díky tomu se otevřou buňky a med může být vytočen.

Vytáčení medu

Odvíčkované rámky se vkládají do medometu. Tento přístroj pomocí odstředivé síly vytlačí med z buněk. Med stéká po stěnách zařízení na dno, kde se shromažďuje ve sběrné nádobě.

Filtrování a čiření medu v nádobách na med

Čerstvě vytočený med obsahuje drobné nečistoty – kousky vosku, pyl či zbytky propolisu. Proto je nutné jej přefiltrovat přes síta. Následuje čiření, které probíhá ve speciálních nádobách na med. Med v nich zůstává několik dní, během kterých vyplavou nečistoty na povrch. Díky tomu získává svou čistotu a krásnou barvu. Moderní včelaři proto stále častěji využívají praktické nádoby na med, které usnadňují zpracování a zvyšují kvalitu výsledného produktu. Pokud hledáte spolehlivé včelařské vybavení, právě nádoby na med patří mezi základní prvky každé medárny.

Plnění medu do sklenic

Posledním krokem je plnění medu do sklenic. Včelař rozlévá čistý, vyčiřený med do připravených obalů, které se pevně uzavírají. Takto je med připraven k prodeji nebo dlouhodobému skladování.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Autor článku

David Mencl

Zobrazit další články