Člověk kukuřici nikdy nestráví. Proč tomu tak je a měli bychom ji vůbec jíst?

Žlutá zrníčka oblíbené pochoutky projdou celým naším zažívacím traktem naprosto bez úhony. Dokonce se používají jako detektor doby celkového trávení potravin.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Proč se ale kukuřice takhle chová? A je její konzumace v takovém případě vlastně užitečná? Mohlo by se zdát, že užitečné je jen to jídlo, které strávíme, a výkaly jsou jen nepotřebný odpad. Reálně to tak ale není a nestravitelnost kukuřice má svoje přínosy, jak osvětluje Dr. Lizzie Streit. Nejsou však zjevné jako u jiných potravin. Kukuřičná zrna mohou projít celým zažívacím traktem, aniž by se jejich podoba během cesty jakkoli změnila.

Správná funkce zažívacího systému

Přínosem je ovšem to, že pomáhají trávení správně fungovat. Nesou totiž poměrně vzácný genetický materiál, a právě to je pro nás přínos i u vařené kukuřice. Semena přežívají cestu díky žlutému voskovému povlaku, který je chrání před počasím, škůdci i dalšími vlivy. Proto je pro nás takový problém ho strávit. Badatelé dospěli k závěru, že ho nedokáže většinou strávit ani skot, který je k trávení celulózy vybaven mnohem lépe než zažívání u člověka.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ačkoli je tuhá celulóza přítomna, nepřesahuje její objem v kukuřici 10 %. Zbytek pak tvoří živiny, konkrétně vláknina, škrob a antioxidanty. Z toho vědci soudí, že v každé fázi trávení kukuřice toho z ní dostaneme více. Vařená je pro nás tedy přínosnější než syrová. Krom toho záleží na odrůdě. Většina těch, které konzumujeme, jsou totiž měkké a prakticky bez oné tvrdé, nestravitelné celulózy. Existuje ale také specifická nesnášenlivost k této zelenině.

Pozor při chorobách a vředech

Podle lékařů může kukuřice lidem s žaludečními vředy a dalšími střevními potížemi způsobit více škody než užitku. Její nadměrná konzumace pak může vést k plynatosti či mít vliv na další choroby. Zbytek populace může jíst kukuřici bez jakýchkoli významných projevů, samozřejmě při nepřejídání. Vařená i nakládaná – které jsou konzumovány nejčastěji – mají každá několik výhod, které však zahrnují některé nuance a rozdíly.

Přínosy vařené kukuřice

Přínosy a rizika záleží na způsobu přípravy. Vařením se totiž ztrácí asi třetina živin a dalších užitečných látek. Na druhou stranu po něm nehrozí podráždění zažívacího traktu. A kukuřice si i tak zachová svoje klíčové prvky. Bude-li správně připravena, je tedy chutná a výživná. Klasy pomohou s metabolismem, posílí cévy a svalová vlákna. Kromě tohoto obohacení však největší výhoda kukuřice spočívá v tom, že je to zkrátka dobré jídlo.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Experti radí konzumaci při nervových poruchách a také k doplnění vitaminů skupiny B. Kukuřice také snižuje hustotu a viskozitu žluče, těhotným ženám snižuje otoky a pomáhá s trávením. U dětí má pozitivní vliv na pokožku a vývoj zraku. Nicméně ji podávejte až dětem od 3 let věku výše.

Co nám přinese nakládaná kukuřice?

Při konzervaci prochází kukuřice také změnami a z původního užitečného obsahu zůstane asi třetina. I tyto minerály pomohou oběhovému systému těla, hlavně mužům s vysokým cholesterolem. Riziko této metody ale leží ve velkém množství cukru. Jinak jsou přínosy podobné jako u vařené zeleniny. Tělo je nasyceno mikroelementy a vitaminy, zároveň jde o dobrý způsob utišení hladu. Experti však radí konzumovat nejvýše 200 gramů kukuřice denně.

Živiny této zeleniny také normalizují produkci pohlavních hormonů. Pozor ale na zmíněný cukr, aby si s vámi snaha o zdraví nezahrála krutý vtip.

Jak máte kukuřičné klasy nejraději?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Rizikem cystitidy (zánětu močového měchýře) je rozšíření infekce do ledvin: Tipy na prevenci a léčbu
Události247.cz
Události247.cz
Vstup Ukrajiny do EU: Zelenského nový dokument nepotěší
ArmádníZpravodaj.cz
ArmádníZpravodaj.cz
Nejlepší MANPADS jsou polské, mají až o 40 % silnější hlavice než ostatní a sestřelí i moderní ruské letouny
adbz.cz
adbz.cz
Naše babičky myly skleničky octem a rýží. Tak se dají vyčistit i úzké nádoby a veškeré sklo se bude lesknout