Co by se stalo, kdybyste každý den jedli jogurt? Účinek se liší výběrem, sledujte řeč těla

Jogurty jsou běžně k dostání v každém obchodě. Rozhodně vás ale překvapí, proč byste si měli alespoň jeden denně dopřát.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Odbornice na výživu a nutriční specialistka Natalia Kushnir vysvětluje, jak každodenní konzumace jogurtů ovlivňuje stav našeho organismu. Laktobacily a bifidobakterie používané jako startér podle ní normalizují funkci našich střev a trávení obecně. „Spolu s jogurtem dostanete také dávku velmi lehce stravitelných bílkovin. Je samozřejmě vícero druhů jogurtů, sladké, kyselé či přírodní s různým obsahem tuku a dalších složek.“

Není jogurt jako jogurt

„Ochucené jogurty nejsou vhodné, protože mají vysoký obsah jednoduchých sacharidů. Nejlepší je proto sáhnout po přírodním nebo řeckém jogurtu. Ideální je sníst s ním asi 10 gramů otrub,“ vysvětluje specialistka. Milovníci jogurtů na tento výklad nejspíš naváží zásadní otázkou týkající se frekvence. Tedy jak často takový jogurt konzumovat, aby z toho byl pouze užitek? Ve skutečnosti je ovšem nejlepším postupem sledovat řeč vlastního těla.

Kromě probiotik totiž jogurt obsahuje také velké množství vitaminů a minerálů. Existuje jejich doporučený denní příjem, který ovšem většina lidí nijak zvlášť nesleduje a neřídí se jím. To může mít poměrně často za následek nedostatek živin v organismu. Jogurty jsou bohaté na vápník, který je základem pro zdravé kosti, zuby a nehty. Jsou pak mnohem odolnější vůči vnějším vlivům a přežijí i drsnější režim.

Celá zásobárna pozitivních vlivů

Vitaminy skupiny B, hořčík a fosfor v jogurtu pozitivně ovlivňují oběhový systém, pevnost krevních cév a také stabilitu srdečního výkonu. Krom toho jogurt snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má blahodárný vliv na oběhový systém. Klesá tak riziko srdečních potíží a chorob, hlavně hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Denní konzumace krevní tlak celkem spolehlivě stabilizuje. Také se hodí, pokud chcete normalizovat svou váhu.

iZdroj fotografie: Pxhere

V první řadě obsahují jogurty enzymy, které pomáhají s trávením těžkých potravin. Zadruhé je ideální jako svačina, protože docela snižuje chuť k jídlu. Po jeho konzumaci už obvykle nemáte chuť dát si něco dalšího. Redukuje také tendenci neustále vyhledávat sladká jídla, jako jsou například sušenky. Nejde navíc o nijak specializovanou komoditu, takže ho zakoupíte v každém obchodě a můžete si ho s sebou snadno vzít kamkoli.

Ideální svačina unaveného mozku

Například při náročné duševní aktivitě je právě jogurt ideální svačinou. Nasytí tělo živinami a posílí výkon mozku. Je tedy velmi užitečné přidat ho do denního režimu, dejte si ale pozor na výběr. Ideální jsou ty bez barviv, konzervačních látek nebo výrazných příchutí. Můžete si ho samozřejmě dochutit, ale udělejte to přirozenou cestou. Čím více průmyslově zpracovaných složek jogurt obsahuje, tím víc jsou potlačeny jeho právě zmíněné přirozené výhody.

Na jakou zdraví prospěšnou potravinu nedáte dopustit?

Zdroj: TheScientist

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Zobrazit další články